Instafrost

Agtech-oplossing voorspelt vorst 12 uur van tevoren met nauwkeurigheid van 90%

De wintermaanden in Chili zijn meestal erg koud. Straten liggen er
‘s nachts vaak bevroren bij en de media berichten meer dan eens over temperaturen rond de -5ºC in het centrale deel van het land. Telers gaan dus vaak met een bang hart naar bed. Hoewel vele telers over systemen of technieken beschikken om de gevolgen van lage temperaturen voor de gewassen voor te zijn, is er bij echt slecht weer altijd een groot risico op schade aan (een deel van) de teelt.

In de centrale zone van het land kan elk jaar tot 19 keer vorst optreden. Bovendien variëren deze vorstperioden van jaar tot jaar als gevolg van de invloed van verschillende factoren. In sommige perioden is de vorst dreigender en extremer. Zo zorgde vorstschade tussen 2007 en 2013 voor verliezen die schommelden tussen € 500 en € 850 miljoen voor de agrarische sector.

Om worstcasescenario's te voorkomen, heeft Instacrops onlangs Instafrost gelanceerd, een instrument dat tot 12 uur van tevoren vorst kan voorspellen met een nauwkeurigheid van meer dan 90%. "Instafrost is een vorstwaarschuwingsinstrument dat de temperatuur en het risico op vorst voorspelt op basis van bodem- en klimaatgegevens vastgelegd door onze InstaWeather Standard/Plus- en InstaSoil Temp/Plus-stations", zegt Mario Bustamante, CEO van Instacrops.

Het Instacrops-platform stuurt automatische meldingen via sms en
e-mail met info over de verwachte temperaturen en de duur van de vorst. "Met zeer nauwkeurige informatie kunnen telers tijdig beslissingen nemen om verliezen te voorkomen. Zo zijn ze mogelijk schadelijke weersomstandigheden altijd een stapje voor en toch goed op weg om die succesvolle oogst te behalen", voegt Bustamante toe.

Toenemende precisie
De alarmdienst werkt op basis van InstaSoil, een technologie voor het monitoren van bodemvochtigheid, en InstaWeather, een meteorologisch station dat de essentiële klimatologische parameters op het perceel verzamelt. Met deze gegevens kan InstaFrost berekeningen maken die zich vertalen in zeer nauwkeurige vorstwaarschuwingen.

"We proberen de normen van onze technologie telkens opnieuw te verhogen om een steeds nauwkeuriger product te leveren aan de teler. Die kan alle informatie gewoon aflezen op zijn smartphone, overal en uren van tevoren. Zo heeft hij de mogelijkheid om strategische beslissingen te nemen wanneer zich het risico op vorst voordoet", besluit Mario Bustamante.

Voor meer informatie:
Instacrops
contacto@instacrops.com
www.instacrops.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven