Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oogst mogelijk vertraagd

Amerikaanse zoeteaardappeltelers hopen er het beste van na orkaan Ida

Nu orkaan Ida, die zondag als categorie 4 orkaan aan land kwam, is afgezwakt tot een tropische storm wachten zoeteaardappeltelers af wat de impact van het weerfenomeen zal zijn. 

In Mississippi viel in een aantal teeltgebieden meer dan 100 mm neerslag als gevolg van Ida en op sommige plaatsen zelfs nog meer. Er zijn berichten dat velden urenlang blank stonden. 

Hoewel een deel van de zoete aardappelen in Mississippi deze week eigenlijk zou worden gerooid, zal de oogst nu waarschijnlijk een week tot tien dagen later aanvangen. 

Sylvia Clark van de Mississippi Sweet Potato Council vertelt dat het gewas rijp was om gerooid te worden vlak voor de orkaan passeerde.  "Nu zal de oogst waarschijnlijk een week tot tien dagen later dan gepland van start gaan. Het spreekt voor zich dat de velden droog moeten zijn voor het rooien kan beginnen," legt ze uit. De meeste zoete aardappelen worden geteeld in een straal van 80km rondom Vardaman. "De regen zal effect hebben op de gewassen, maar in dit stadium weten we nog niet of het de oogst zal vergemakkelijken of juist voor verliezen als gevolg van waterschade zal zorgen."

Gebouwen intact
Ze voegt eraan toe dat er in het noorden van Mississippi, waar de meeste zoete aardappelen worden geteeld, weinig sprake van wind was en gebouwen intact zijn gebleven.

"Op dit moment nemen telers in Mississippi een afwachtende houding aan wat betreft de mogelijke stormschade. We zijn echter opgelucht dat de storm de zoeteaardappelteeltgebieden in Mississippi niet zwaarder heeft getroffen," aldus Clark. 


De sector in Louisiana lijkt overlast bespaard te zijn gebleven. "De zoeteaardappelteelt in Louisiana heeft geen problemen ondervonden," zegt Matt Garber van Garber Farms in Iota. "De storm heeft het deel van Louisiana getroffen waar geen zoete aardappelen worden geteeld. Er zijn drie regio's waar zoete aardappelen geteeld worden, maar geen enkele daarvan heeft last van de storm gehad."

Voor meer informatie: 
Sylvia Clark
Mississippi Sweet Potato Council
+1 (662) 325 1696
shc48@msstate.edu    
www.mssweetpotato.org  

Matt Garber
Garber Farms
+1 (337) 824 6328
matt@garberfarm.com    
www.garberfarm.com 

Publicatiedatum: