Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere grofte en minder opbrengst kenmerken aardappeloogsten in België

Tholen - De vele regen en weinig zon maakt dat de aardappelen ondermaats groeien. Het kaliber van de aardappelen bij een aardappelhandelaar in België zitten op de meeste percelen nog onder het gemiddelde. “Het is officieel de natste maand juli ooit sinds dat er gestart is met meten en dat doet ze niet goed groeien, maar de laatste dagen zien we wel wat verbetering doordat de zon iets meer gaat schijnen”, zegt hij. “Er zit wel potentieel in de percelen, maar over twee weken weten we meer. De komende twee weken zijn bepalend voor hoe de volumes gaan zijn. We hopen op droog, niet al te warm weer met aardig wat zon voor de komende tijd, dan maken ze de achterstand nog goed.”

Import vanuit buitenland
De kleinere kalibers zorgen wel voor druk op de prijzen. “Momenteel zijn er binnenlands prijzen van rond de 15 cent per kg, maar in die aardappelen zit nog geen grofte. Bedrijven kiezen daarom eerder voor importaardappelen waar de grofte wel in zit. Die prijs zit zo rond de 30 cent per kg”, legt hij uit.

Verwachtingen voor export
Canada en Amerika zijn doorgaans grote aardappelproducenten, maar de vraag is hoe daar de oogst gaat uitvallen; door de droogte en hitte moeten telers veel sproeien wat resulteert in hogere productiekosten. “Over het algemeen is de verwachting wel dat die opbrengsten lager zullen zijn dan gemiddeld. Op dit moment is de vraag wereldwijd naar verwerkte aardappelproducten groot en we verwachten wel dat dit zo blijft”, zegt de handelaar.

Vervanging CIPC
Het verbod op CIPC is merkbaar binnen het bedrijf van de handelaar. Hij geeft aan dat aardappelen één tot twee maanden eerder kiemvorming krijgen. “Normaliter start de kiemvorming rond april en nu zit dat rond februari, maart. Er zijn verschillende alternatieven voor het bewaarmiddel CIPC, maar wat er nu het beste werkt is nog niet te zeggen”, zegt de handelaar. “Er is een behandeling op basis van munt, maar die smaak trekt ook in de aardappel; en in Duitsland is er brand geweest in een ethyleeninstallatie. In de aardappelsector zijn we met z’n allen nog zoekende naar wat nu het beste werkt”, aldus de handelaar.