Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijd areaal asperges met 270.000 hectare te klein om te voldoen aan vraag

Toen er in het begin van de jaren 2000 wereldwijd op meer dan 300.000 hectare asperges werden geteeld, was er sprake van overproductie. "Nu is dat ongeveer 215.000 hectare en is er een gebrek aan product. De prognoses lijken optimistisch tot een areaal van 270.000 hectare", zei deskundige Luciano Trentini tijdens de presentatie van de International Asparagus Days.

"Volgens de prognoses is een areaal van 270.000 à 280.000 hectare nodig als het gaat om de wereldwijde teelt van asperges. China heeft het grootste areaal met 93.000 hectare, gevolgd door Mexico met 29.000 en Peru met 22.000."

Asperges in Italië
In Italië beslaat het areaal ongeveer 9.500 hectare, waarbij het grootste deel is geconcentreerd in Apulië (ongeveer 50% van het totaal), gevolgd door Veneto (21%) en Emilia Romagna (ongeveer 8%).

De aspergeteelt vertoont commercieel gezien een positieve tendens, gezien de toenemende vraag van de consument naar verschillende soorten asperges. Er is ook een toenemende vraag naar groene asperges voor de buitenlandse markt, met name naar de biologische.

De investeringen in de afgelopen twee jaar, met name in Zuid-Italië, hebben al in 2019 te lijden gehad onder een daling, die ook in 2020 aanhield, aangezien zij werd verergerd door commerciële problemen in verband met corona. De daling van het aspergeareaal in Zuid-Italië heeft zowel te maken met agronomische aspecten (teelttechnieken en keuze van de rassen) als met milieuaspecten (negatieve klimaatontwikkeling, gekenmerkt door droogte in de lente en frequente vorst), die een negatieve weerslag hebben gehad op het inkomen van de telers.

Problemen in Apulië
Ook dit seizoen is de situatie, vooral in Apulië, moeilijk. De temperatuurdalingen en de zware regens vertragen de groei, waardoor de oogst opnieuw in het gedrang komt. Momenteel zijn de marktprijzen door een gebrek aan product goed, maar er wordt gevreesd voor een daling als gevolg van ongunstig weer, vergelijkbaar met 2021 toen de late vorst hard toesloeg.

In 2020 heeft de pandemie geleid tot de sluiting van de horeca en bedrijfskantines en dit heeft bijgedragen tot een daling van de consumptie van asperges. Alleen de afzet op grote schaal en de export hebben enigszins een normaal jaar beleefd. Ook in 2020 heeft de moeilijkheid om arbeidskrachten te vinden een belangrijke invloed gehad op het besluit van telers om hun investeringen te verminderen en ook op het besluit om af te zien van het oogsten van jonge gewassen.

Het aantal hectare is stabiel
In Italië bedraagt het areaal dit jaar ongeveer 9.500/9.800 hectare. Daarbij komt nog ongeveer 1.000 hectare jonge aanplant. De witte asperge beslaat iets minder dan 20% van het totale nationale areal. Deze wordt in slechts in twee Italiaanse regio's Veneto en Friuli Venezia Giulia geteeld. Violette asperges worden bijna uitsluitend in Ligurië geteeld.

Luciano Trentini

De nationale aspergeteelt wordt steeds bepaald door de groene asperges van Apulië, die op een areaal van meer dan 5.000 hectare worden geteeld. In Veneto worden ongeveer 2.000 hectare groene en witte asperges geteeld (70%). In Emilia-Romagna gaat het om ongeveer 750 hectare en in Lazio om 500 hectare. In Campanië worden meer dan 400 hectare groene asperges geteeld, hoofdzakelijk in kassen. In Friuli Venezia Giulia wordt op ongeveer 200 hectare verbouwd, waarvan 70% bestemd is voor witte asperges. Het areaal is in vergelijking met 2021 met 10% afgenomen.

De sterkste daling deed zich voor in het Zuiden, ongeveer 15%. Stabiel daarentegen is de teelt in de minder belangrijke regio's en in Campanië en in het Noorden, waar enkele nieuwe investeringen zijn gedaan. De teelt die wordt verwarmd met bijvoorbeeld geothermisch water, zoals in Veneto, Friuli Venezia Giulia en Lazio, is licht gestegen. Er worden ook proeven gedaan met water dat wordt verwarmd met behulp van hernieuwbare energiebronnen of, zoals in het geval van een zeer recente nieuwe installatie, met elektriciteit als energiebron.