Nieuw instrument om kwaliteit van kiwi's te meten

Felix Instruments, ontwikkelaar van instrumenten voor kwaliteitsmeting in de tuinbouwsector, organiseert op 7 juli twee webinars ter gelegenheid van het verschijnen van de nieuwste versie van haar hightech Kiwifruit Quality Meter.

De nieuwe en verbeterde F-751 Kiwifruit Quality Meter stelt kiwitelers en -verpakkers in staat om op niet-destructieve wijze nauwkeurig de Brix en het drogestofgehalte van kiwi's te meten en zo een indicatie te krijgen van de rijpheid en kwaliteit. Het apparaat maakt gebruik van NIR (nabij infrarood)-technologie. "Het idee ontstond, omdat er nog geen backup-strategieën voor kiwi's bestonden, met name in Nieuw-Zeeland, waar testrondes plaatsvinden voor er goedkeuring wordt gegeven voor de oogst. Vorig jaar, tijdens de Covid-19-pandemie, liep het testen vertraging op en moesten mensen dagen, soms zelfs weken, op de resultaten wachten," zegt Galen George, lid van het team dat de meter ontwikkelde. "Tijd is van groot belang wanneer je wilt weten of je kunt starten met plukken."

Galen George met de F-751 Kiwifruit Quality Meter.

Hayward, Gold en Red
In recente proeven, die werden uitgevoerd in samenwerking met Start-A-Fresh, heeft de Kiwifruit Quality Meter bewezen effectief te zijn voor het meten van de rassen Hayward, Gold en Red. Verpakkers en retailers kunnen met de F-751 snel en nauwkeurig de kwaliteit van 200 monsters per uur meten (11 seconden per vrucht) in plaats van 30 monsters met de Microwave Technique, waarvan de resultaten pas de dag daarna beschikbaar zijn. 

Het toestel biedt de onderstaande nauwkeurigheid (op basis van 1,5 x model RMSE): 

  • Drogestof nauwkeurigheid +/- 0,5% bij Gold3; +/- 1,0% bij Hayward; +/- 1,2%  bij Red19.
  • Brix (suikergehalte) nauwkeurigheid +/- 0,6° bij Gold3; +/- 1,9° bij Hayward; +/- 1,2° bij Red19.
  • Hue angle (kleuring vruchtvlees) nauwkeurigheid +/- 0,6° bij Gold3; +/- 1,2° bij  Red19.

"We zijn blij dat we de laatste ontwikkelingen op het gebied van onze Kiwifruit Quality Meter toe kunnen lichten en wat deze technologie kan betekenen voor de sector," zegt Scott Trimble, marketingdirecteur van Felix Instruments. 

Het draagbare toestel is gebruiksvriendelijk en kan met een simpele druk op de knop worden bediend. Het apparaat bespaart tijd en geld en voorkomt verliezen. Dit in tegenstelling tot destructieve meetmethoden. Het kan ook worden gebruikt in combinatie met Fruit Maps, de gratis, interactieve oogst-applicatie, die Felix Instruments ontwikkelde in samenwerking met Central Queensland University. 


F-751 Kiwifruit Quality Meter

Kostenbesparing
De meter levert direct een kostenbesparing op omdat er minder laboratoriumonderzoek en mankracht nodig is en er ook minder fruit verloren gaat dan bij destructieve meetmethoden. Daarnaast behoort giswerk tot de verleden tijd en beschikt men over direct bruikbare informatie. Het vermogen om snel grotere aantallen fruit te kunnen testen, stelt telers in staat om betere, op gegevens gebaseerde oogstbeslissingen te nemen. 

Veredelaars kunnen het NIR-toestel toepassen om nauwkeuriger te bepalen of de gebruikte voedingstoffen of gewasbeschermings-middelen van invloed zijn op de kwaliteit van het fruit en de F-751 biedt handelaren meer inzicht in de kwaliteit van het inkomende en uitgaande fruit, wat hen in staat stel om betere beslissingen te nemen en kosten te besparen. 

Webinar
De titel van het webinar luidt: Making "Light Work" of Kiwifruit Maturity Testing: Assessing Fruit Maturity Accurately In the Field, Without the Lab. Het webinar, dat zowel in het Engels als Spaans wordt gepresenteerd, bestaat onder meer uit een live demonstratie van het toestel, waarbij de nadruk zal liggen op de manieren waarop medewerkers het toestel kunnen gebruiken tijdens hun processen.

Klik op één van de links om je in te schrijven voor de Engelstalige of Spaanstalige versie van het webinar. De Engelstalige versie wordt gehouden op 7 juli om 11:00 uur. De Spaanstalige versie wordt eveneens op 7 juli gehouden, en wel om 17:00 uur. 

Voor meer informatie:
Scott Trimble
Felix Instruments
+1 360 8338835
strimble@felixinstruments.com
www.felixinstruments.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven