Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruit Vegatables Europe vraagt ​​de Europese Commissie op te treden tegen de overeenkomst EU-Marokko

Onlangs hebben Fruit Vegetables Europe (EUCOFEL), de PDO Tomaten van Frankrijk, FEPEX en DPA een gezamenlijke brief gestuurd aan de voorzitter Von der Leyen, en aan de commissarissen Dombrovskis (handel), Kyriakides (gezondheid) en Wojciechowski (agro), om hun diepe bezorgdheid te uiten over de negatieve impact van de overeenkomst tussen de EU en Marokko op de Europese tomatenmarkt.

EUCOFEL en alle leden merken al enkele jaren de grote impact van de overeenkomst tussen de EU en Marokko op de Europese tomatenmarkt, vanwege het niet respecteren en niet toepassen van de maatregelen die in de overeenkomst zijn voorzien. Ze doen nu een beroep op de Europese Commissie met betrekking tot de methode om de forfaitaire invoerwaarde van Marokkaanse tomaten te berekenen, de noodzaak van overleg met de Marokkaanse autoriteiten, de noodzaak om het quotum na de Brexit aan te passen en de etikettering en controle van de geteelde tomaten in de Westelijke Sahara.

Ondanks de diverse waarschuwingen verslechtert de situatie. Deze dramatische situatie brengt de duurzaamheid van het hele Europese tomatenproductiesysteem in gevaar, waarvan de sociale omstandigheden niet kunnen concurreren met die van Marokko.

Volgens EUCOFEL is het noodzakelijk actie te ondernemen om de Europese AGF-sector, met name de tomatensector, te beschermen tegen concurrentie van derde landen, veroorzaakt door het niet respecteren van wetgeving en handelsovereenkomsten.

In hun brief geven genoemde bedrijven en instellingen aan dat de Commissie actie moet ondernemen met betrekking tot het niet respecteren en niet toepassen van de maatregelen voorzien in de overeenkomst EU-Marokko.

Fruit Vegetables Europe vraagt ​​de Europese Commissie om het volgende:

  • Wijzig de methode die wordt gebruikt om de invoerwaarde van Marokkaanse tomaten te berekenen, waarbij alleen de prijzen van 'ronde tomaten' worden gebruikt.
  • Pas het door de EU toegestane quotum aan Marokko aan na de terugtrekking van het VK uit de EU.
  • Controleer de betaling van ad-valoremrechten. Op dit moment is er geen betrouwbare informatie over beschikbaar.
  • Pas de samenwerkingsclausule (art.4) en de vrijwaringsmaatregel (art.7) goed toe om een ​​effectieve uitvoering van de overeenkomst te waarborgen.
  • Overleg met de Marokkaanse autoriteiten om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van het protocol worden gehaald.
  • Verduidelijk, standaardiseer en controleer de wijze van verzamelen en berekenen van de prijs van Marokkaanse tomaten in de EU, zodat de door de lidstaten gedeclareerde standaard invoerwaardeprijzen een juiste afspiegeling zijn van de realiteit van de EU-markten.
  • Monitor de tomatenimport uit de Westelijke Sahara met behulp van isotopenanalyses en vereis speciale etikettering om fraude met betrekking tot de herkomst te voorkomen. Europese consumenten moeten de producten uit dit internationaal betwiste gebied kunnen identificeren.

Laurent Bergé, voorzitter van AOPn Tomates et Concombres de France en vicevoorzitter van Fruit Vegetables Europe stelt het volgende: "Na de Brexit moet het quotum worden aangepast. Het EU-27-quotum bleef op 285.000 ton steken, ondanks de terugtrekking van het VK uit de EU. Bovendien stond het VK Marokko een quotum van 47.510 ton toe. De Commissie heeft het quotum echter niet gecorrigeerd of het door het VK aan Marokko toegekende quotum in mindering gebracht. Wij zijn van mening dat het nieuwe quotum 237.490 ton moet zijn in plaats van 285.000 ton en vragen daarom om een ​​correctie.”

José Maria Pozancos, algemeen directeur van FEPEX meent het volgende: “In de overeenkomst tussen de EU en Marokko staat duidelijk dat de concessies die erin zijn opgenomen, namelijk het quotatarief van 285.000 ton en de verlaging van de invoerprijs, gericht zijn op het handhaven van de traditionele trends en het vermijden van verstoringen van de markt. Dit wordt echter niet gerespecteerd, aangezien de Marokkaanse tomatenimport op de Europese markt de afgelopen jaren gestaag en aanzienlijk is toegenomen (het traditionele niveau is 332.231 ton - gemiddeld 2009-2011). Dat blijkt wel uit het feit dat Marokko in 2020 518.190 ton exporteerde naar de EU-28. De samenwerkingsclausule wordt dus ook niet toegepast.”

Voor meer informatie: 
EQUIPE EUROPE Fruits et Légumes
38, Rue de la Loi - 1040 Bruxelles (Belgique)
+32 2 721 7288
eucofel@eucofel.eu 

AOPn Tomates et Concombres de France
Philippe Hériard
Agence Droit Devant
+33 6 12 46 21 38
heriard@droitdevant.fr  

Publicatiedatum: