Kees Heegsma:

"Memorabel peenseizoen onverwachts snel ten einde, volgende week eerste vroege peen uit Limburg"

Tholen - Het koelseizoen in de wortelen is ten einde gekomen. "Momenteel hebben we import van Spaanse en Franse peen, dus dat zorgt voor een mooie overlap. Prijzen zijn redelijk goed voor de tijd van het jaar. Volgende week wordt in Limburg weer een start gemaakt met de eerste vroege peen", vertelt Kees Heegsma van de gelijknamige vollegrondsgroentenhandel uit het Friese Lemmer.


Vroege peen uit Limburg

"Het voordeel is altijd dat als de koelhuizen leeg zijn dat je weer met een schone lei kunt starten. Dat is geen vanzelfsprekendheid, er zijn ook jaren dat er in juli nog peen vanuit de koelhuizen beschikbaar is", vervolgt Kees. Hij blikt terug op een bijzonder jaar. "In de herfst waren de verwachtingen hoog, ook vanwege de lage opbrengsten en het matige aantal kilo's per kist. We dachten dan ook dat het ging gebeuren en zeker toen medio februari met de vorst de prijzen omhoog gingen, kwam er een behoorlijke stemming in de markt. Voor de betere partijen werd toen ook goed geld gemaakt."

"Echter, hier kwam reactie op van onze klanten die hun heil elders, onder meer in Frankrijk, Italië en en Denemarken gingen zoeken. Vervolgens hebben we wel tien weken gehad met hele lage exportcijfers. Pas rond Pasen kwam de handel weer op gang en toen ging het ook in één keer hard, want in korte tijd gingen de prijzen omhoog en werd er veel handel gedaan. Zo kwam het dat bij ons de koelhuizen op 1 juni alweer leeg waren", blikt Kees, terug.

Vooruitblikkend op het nieuwe seizoen, staan de gewassen er volgens Kees goed voor. "Vroege peen lijkt er wat meer te staan, maar de vroegste kunnen we wel uit de grond kijken. Het areaal bewaarpeen is volgens de veredelaars wat lager, maar we hebben door het goede weer en de mooie omstandigheden wel een goede opkomst van het gewas. Ook de vroege bio-percelen in de polders staan er mooi voor. De vooruitzichten zijn goed, al valt er over het totale aanbod en de prijzen niks zinnigs te zeggen. Dat heeft ons vorig jaar wel geleerd!"

Voor meer informatie:
Heegsma BV
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
+31(0)514 56 92 24
+31 (0)6 53 24 48 28
info@heegsmabv.nl
www.heegsmabv.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven