Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiempunt Limburg zet innovatieve teelten op een rij

"Veel telers zullen niet direct enthousiast worden van het experimenteren met een nieuw gewas", schrijft Kiempunt-Limburg op haar website. "Het kost tijd om te ontdekken hoe je tot een optimale opbrengst komt en een afzetmarkt is er misschien ook niet in een keer. Toch durven verschillende ondernemers in de Limburgse agrifoodsector het aan, omdat ze voorbereid willen zijn op een warmer en droger klimaat, omdat ze duurzamer willen ondernemen of kansen zien voor een aantrekkelijk verdienmodel. We zetten een aantal pioniers op een rij."

Onderzoek en praktijk
De zoektocht naar nieuwe gewassen is niet alleen een zaak van de teler. Vanuit de overheid worden onderzoeken en experimenten gestimuleerd, vanuit een duurzaamheidsperspectief, maar ook voor een sterke positie van de Nederlandse teler. Wageningen University & Research (WUR) werkt binnen het onderzoeksinstituut Plant Research aan product- en gewasinnovaties door samen te werken met telers in de zoektocht naar nieuwe gewassen en teelten. De afgelopen jaren hebben ze bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden van soja, quinoa, tagetes en hennep.

Plants 4 Plants
Binnen Limburg wordt gewasinnovatie aangedreven door Plants 4 Plants. Hierin werkt de LLTB samen met verschillende lokale partijen om nieuwe gewassen te vinden waarbij verduurzaming en verwaarding van de volledige plant centraal staan. Doel van het project is te komen tot een positief saldo of verdienmodel voor de teler door een combinatie van duurzame toepassing van specifieke gewascomponenten. Hierbij kan gedacht worden aan de teelt van eiwitgewassen voor hoogwaardige (dier)voeding, waarbij reststromen van het gewas ingezet kunnen worden als vezelbron voor bijvoorbeeld duurzame meubelindustrie.

Onderdeel van Plants 4 Plants is een onderzoek van HAS Hogeschool naar de toepassing van vezelhennep als duurzaam middel voor onkruidbeheersing in de boomteelt. De vezelhennep wordt voor de studenten geteeld door Gebroeders de Boer uit Lottum, die daarmee de eerste ervaring opdoen met het gewas, de oogsttechnieken en de toekomstige mogelijkheden tot verwaarding. Andere gewassen waar naar wordt gekeken zijn de grote brandnetel, zilvergras en veldboon. Op Brightlands Campus Greenport Venlo bevindt zich een demonstratieveld van de gewassen.

Zoete aardappel
De keuze van exotische groente- en fruitsoorten in de supermarkt is de afgelopen jaren explosief gestegen. Omdat de vraag naar deze producten toeneemt en de transportkilometers een grote belasting zijn voor het milieu, kijken sommige boeren naar mogelijkheden voor lokale teelt. Franc Goertz van Goertz asperges ontdekte dat het veranderende klimaat mogelijkheden biedt voor het telen van zoete aardappel op Limburgse bodem. In een samenwerking met groente- en fruitimporteur Nature's Pride worden zijn zoete aardappels nu exclusief verkocht bij supermarktketen Plus.

Papaja
Een andere exoot die Limburg heeft bereikt is de papaja. In vier hectare kassen in Wellerslooi groeit dit tropisch fruit aan duizenden bomen. Deze teelt is het resultaat van een onderzoek door de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research. Zij zochten uit welk tropisch fruit kansrijk zou zijn in de kassen van Nederlandse glastuinbouwondernemers. Van de onderzochte avocado, papaja en mango kwam de papaja het best uit de bus. Vier telers van de Venlose telersvereniging Sunfresh waren betrokken bij het onderzoek en besloten de stap te wagen zelf te telen.

Paddenstoelen
Champignonteler Oakfield uit Stramproy keek ook over de grenzen naar nieuwe mogelijkheden, en besloot veertien bijzondere paddenstoelen te gaan telen. Deze stap kwam grotendeels voort uit de steeds toenemende vraag naar paddenstoelen in heel Europa, als gevolg van actuele voedingstrends als minder suiker, zout, vlees en meer gezonde voeding. Ook worden paddenstoelen vaak ingezet als vleesvervanger met textuur. Bij Oakfields kweekt men bijvoorbeeld nameko, eryngii en maitakes en staat duurzaamheid hoog in aanzien.

Paarse asperge
Aspergeteler Teboza in Helden oogst dit jaar voor het eerst paarse asperges van Limburgse grond. Helemaal nieuw is het niet, want eerder al kwamen er paarse asperges van de Spaanse velden waarover Teboza beschikt. Nu groeien ze echter ook op twee hectare in Nederland, net als de groene variant bovengronds. De paarse asperge is nog niet heel bekend, maar zal naar verwachting in populariteit gaan toenemen. Hij is bijvoorbeeld geschikter om rauw te eten dan de witte en de groene. Teboza hoopt de verkoop van deze asperge in zowel horeca als retail uit te breiden.

Truffel
In november gingen in een voormalige fruitgaard in Eys met truffelschimmel bewerkte eiken-, hazelaar-, en beukenboompjes de grond in, samen met 100 ton kalk uit de Kunradersteengroeve. Daarmee is de eerste commerciële Nederlandse truffelkwekerij een feit. De truffière is een initiatief van André Leclercq, eigenaar van delicatessenzaak Eyserhalte. Het is voorlopig nog wachten op de eerste truffels; in het meest gunstigste geval kunnen deze na 5 à 6 jaar geoogst worden.

Bron: Kiempunt-Limburg

Publicatiedatum: