Hoe technologie het probleem van voedingsverspilling kan helpen oplossen

Terwijl de meeste duurzame praktijken gericht zijn op het uitroeien van de negatieve effecten van plastic op het milieu, wordt over het hoofd gezien dat voedingsafval, hoewel het in veel gevallen biologisch afbreekbaar is, net zo schadelijk is. Dit is wereldwijd een groeiend probleem.

Schadelijke effecten van voedingsverspilling
Uit een studie uit 2018 van de Boston Consultant Group blijkt dat 1,6 miljard ton voedsel, of ruwweg een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, verloren gaat of verspild wordt. Er wordt ook geschat dat het jaarlijkse verlies en de verspilling van voeding tegen 2030 zal oplopen tot 2,1 mld ton, ter waarde van € 1,2 mld. Bijna alle continenten dragen bij aan dit probleem, waarbij Azië verantwoordelijk is voor meer dan 50% van de voedingsverspilling in de wereld. Om zich te ontdoen van voeding die niet langer kan worden geconsumeerd, verbranden of ontbinden stortplaatsen het, waarbij methaangas vrijkomt dat gevaarlijker is dan koolstofdioxide en zelfs de klimaatverandering verergert.

Naast het effect op het milieu leidt voedingsverspilling ook tot financiële gevolgen voor water, energie, arbeid, gewasbeschermingsmiddelen, vervoer en andere hulpbronnen. Aan de teeltkant zijn er telers die het gewas niet oogsten of weggooien, onder meer vanwege een tekort aan arbeidskrachten, de lage prijs van de producten op de markt, voedingsveiligheidscrises en onjuiste koeling en behandeling.

Aan de distributiekant slagen exporteurs er niet in de producten op tijd te vervoeren als gevolg van het gebrek aan of de gebrekkige infrastructuur, faciliteiten en behandeling van voeding in de toeleveringsketen. Uit gegevens blijkt bijvoorbeeld dat op de Filipijnen aanzienlijke verliezen na de oogst zijn opgetekend, tot 50%, vanaf de eerste oogst, de sortering, de verpakking en het vervoer van het veld naar de opslag en de distributie aan de consument.

Oplossing van de voedingsverspillingscrisis
Inzicht in de implicaties van voedingsverspilling in vele aspecten van het leven en het bedrijfsleven heeft ertoe geleid dat veel bedrijven tegenwoordig verschillende technologieën aanbieden, van eenvoudige apps voor smartphones tot geavanceerde trackers en systemen die zicht geven op de temperatuur van producten tijdens het vervoer en die telers en exporteurs helpen hun productzendingen te stroomlijnen en cruciale beslissingen te nemen op basis van realtime gegevens.

Het wereldwijde technologie- en engineeringbedrijf Emerson maakt bijvoorbeeld gebruik van cellulaire en cloudtechnologieën om exporteurs te helpen de temperatuur en locatie van producten te bewaken terwijl ze naar supermarkten en andere afzetkanalen worden vervoerd.

Emersons GO Real-Time 4G/5G Trackers bieden gebruikers temperatuur-, vochtigheids- en locatiegegevens om te controleren of ze toegang hebben tot realtime gegevens en waarschuwingen ontvangen op de computer, tablet of smartphone om bederfelijke waren tijdens het vervoer te bewaken en te beschermen. Ze hebben toegang tot deze gegevens met behulp van Emerson's Oversight 2 cloud-gebaseerde online portal.

Met name de GO Real-Time-traceerapparatuur en de Oversight 2 van Emerson zijn nuttige hulpmiddelen voor telers en exporteurs van producten. Een voorbeeld: aan het begin van de Covid-19-pandemie ondervond een citrusteler in Californië een sterke stijging van de vraag naar hun citrus. Het bedrijf verlaadde zo veel mogelijk product om aan deze vraag te voldoen. Toen sommige van hun distributiecentra echter hun volledige capaciteit bereikten en werden gevraagd om ladingen producten drie tot negen dagen op de vrachtwagens vast te houden of tijdelijk te sluiten, moest het transportteam snel uitzoeken hoe ze dit moesten aanpakken. Om significante risico's voor de voedingsveiligheid en productkwaliteit te voorkomen door verse producten zo lang op vrachtwagens te laten staan, maakten ze gebruik van de technologie van Emerson om real-time aanpassingen door te voeren.

Oversight 2 hielp het bedrijf bij het monitoren van vrachtwagens terwijl ze naar volle distributiecentra gingen en stuurde ladingen direct door naar klanten in de buurt of andere ontvangstcentra.

Deze systemen kunnen exporteurs niet alleen helpen bij het monitoren van versproducten, maar ook toegang geven tot gegevens die ze kunnen indienen voor verzekeringsclaims in het geval dat hun lading zoekraakt of bedorven raakt. De gegevens kunnen dienen als bewijs dat de meeste verzekeraars doorgaans nodig hebben om exporteurs van een verzekering te voorzien.

Klik hier voor het volledige verslag

Voor meer informatie:
CargoAsia@Emerson.Com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven