Tomatenareaal in Almería is de afgelopen 9 jaar met 16% gedaald

Volgens gegevens van telersvereniging Asaja Almería is het areaal kastomaten in de Andalusische provincie de afgelopen 9 jaar met bijna 2.000 hectare gekrompen, wat overeenkomt met een daling van 16%.

In een verklaring legt de organisatie uit dat het gebrek aan winstgevendheid van dit gewas en de onmogelijkheid om de concurrentie aan te gaan met derde landen, met name Marokko, het de telers erg moeilijk maakt om te blijven kiezen voor een teelt waarvan de kosten het afgelopen decennium met 13% zijn gestegen. "En dan maar zeggen dat de tomaat een beschermd product is in de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko", wordt er bij Asaja Almería schamper opgemerkt.

Negen jaar geleden keurde de Europese Unie, met verzet van de sector, de handelsovereenkomst met Marokko goed. "Destijds waarschuwden we al vanuit Asaja voor de gevolgen van die overeenkomst, althans in de vorm waarin hij was opgesteld. Toen al waren er constant klachten over mogelijke fraude, gebrek aan controle op de betaling van importtarieven, overschrijding van quota, enz. En vandaag de dag is er weinig veranderd”, leggen ze uit.

"De telers hebben een gevoel van totale hulpeloosheid. Dat geldt voor deze handelsovereenkomst, maar ook voor andere, want Europa heeft geen oor naar onze verzuchtingen", zegt Antonio Navarro, voorzitter van Asaja Almería.

De inkrimping van het teeltareaal in Almería van een zo traditioneel product als de tomaat beperkt zich niet alleen tot de kassen. Ook de buitenteelt in het oostelijke deel van Spanje is bijna volledig verloren gegaan, verzekert de organisatie. "De reductie van het tomatenareaal leidt tot een toename van andere teelten, zoals van paprika's, courgettes of komkommers, waardoor er onevenwicht ontstaat in de aanvoer en dat maakt dan weer nieuwe slachtoffers."

Herziening van de handelsakkoorden
De telersvereniging geeft aan dat Almería in het voorbije decennium heeft moeten inbinden wat betreft haar positie op de tomatenmarkt. "De overeenkomst is winstgevend voor Marokko omdat het met een invoerprijs van € 0,46 al winst maakt, terwijl dat hier in Almería niet mogelijk is", aldus de verklaring. Daarom stelt de organisatie dat handelsovereenkomsten rekening zouden moeten houden met de productiekosten in Europa. "Alleen op deze manier kan een bijdrage worden geleverd aan de oplossing van het probleem."

Aangezien het Verenigd Koninkrijk een eigen overeenkomst heeft met Marokko, wil Asaja dat het huidige akkoord wordt aangepast aan de werkelijke situatie, zowel wat betreft quota als invoerprijzen. Er moet daarbij ook een onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende soorten tomaten, zoals bijvoorbeeld voor de specialiteiten zoals cherrytomaat. "Het spelbord is veranderd en daarom moeten de spelregels ook wijzigen. We doen een oproep aan het ministerie van Landbouw en de Spaanse Europarlementariërs om een herziening van de overeenkomst op de onderhandelingstafel te leggen."

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven