Eerste Spaanse pompoenen uit de buitenteelt op de markt

Telersvereniging La Unió de Llauradors deelt mee dat deze week de eerste pompoenen uit de buitenteelt worden geoogst in Cullera, in de provincie Valencia. Het zijn meteen ook de eerste pompoenen van het nieuwe Spaanse seizoen. Net als vorig jaar kan ook dit jaar wegens corona geen feestelijke maaltijd met pompoenen worden georganiseerd om de eerste oogst te vieren.

Cullera heeft zich de afgelopen jaren opgeworpen tot het centrum van de pompoenteelt in het Valenciaanse gewest en het areaal blijft er nog altijd uitbreiden.

Er worden vijf verschillende pompoensoorten geteeld en het seizoen vangt aan met de biologische Potimarron afkomstig van de percelen in het natuurpark Albufera. 80% van de biologische pompoenen uit Cullera is bestemd voor export, terwijl het conventionele product bijna volledig op de binnenlandse markt belandt. De telersvereniging probeert daarom de consumptie van biologische producten in het Valenciaanse gewest te promoten zodat niet alle biomeloenen zouden worden geëxporteerd.

Na de Potimarron komen de hybride flespompoen, de “Piu de Burro” en de pompoenen voor in de oven aan de beurt. Nieuw dit jaar is de teelt van vijgenbladpompoen. Er lopen ook gesprekken met voedselverwerkende bedrijven om die teelt uit te breiden met het oog op de verwerking ervan in zoetwaren.

Het aantal telers in Cullera dat geïnteresseerd is in de teelt van pompoenen neemt gestaag toe. Dit is het resultaat van de uitstekende teeltmogelijkheden in de streek en de interesse van diverse bedrijven om dit hoogwaardige product te kopen. Op dit moment zijn er in de gemeente al ongeveer 10 telers die zich professioneel toeleggen op de pompoenteelt.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors 
+34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
www.launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven