Wortelenbranche in de overstapfase

"Importseizoen wortelen start met goede kwaliteit en stabiele prijzen"

De Duitse wortelenbranche bevindt zich momenteel in de overstapfase van wortelen van de oude oogst uit bewaring, naar importwortelen. Ongeveer net zoals in de afgelopen jaren arriveerden de eerste partijen uit Spaanse teelt in week 16 op de Duitse markt. Inmiddels zijn de laatste partijen uit bewaring grotendeels verkocht en komen er voornamelijk wortelen uit Spanje, Portugal, Italië en aanvullend ook uit Israël op de markt, bevestigt een groothandelaar.

Door de koude-inval en nachtvorst waren de eerste importwortelen uit Spanje iets kleiner dan gewenst. Inmiddels is dit niet meer het geval en voldoen de wortelen aan de kwaliteitscriteria van de Duitse foodretail. "De prijzen liggen iets boven het niveau van de afgelopen jaren en zijn overwegend vast en stabiel", zegt een handelaar.

Goede vraag
Het Duitse opslagseizoen zal vanwege de kwaliteitsproblemen tijdens de bewaring eerder als moeilijk in herinnering blijven. Desalniettemin lag de vraag in de laatste fase van het Duitse seizoen op een goed niveau, zoals gebruikelijk in dit seizoen, zegt men terugkijkend. Het koude en sombere weer van de afgelopen weken was bovendien gunstig voor de wortelafzet. "Wortelen blijven eerder een winterproduct, bij zonnig, voorjaarsachtig weer komen andere producten eerder in de belangstelling te staan bij de consumenten."

Aanbod dekt de vraag
Tijdens de korte verkoopperiode van de importwortelen spelen meerdere herkomsten een rol op de markt. Spanje is nog steeds dominerend, gevolgd door Portugal en Italië. De importhoeveelheid uit Israël lijkt om diverse redenen iets af te nemen. Afhankelijk van de aanbodsituatie in Spanje betreedt vanaf de tweede helft van mei ook Frankrijk kort de markt, omdat het rond deze tijd van het jaar in de Spaanse teeltgebieden niet zelden al te warm wordt. "Momenteel zijn Spaanse wortelen echter nog in zulke grote hoeveelheden verkrijgbaar dat de vraag ermee gedekt kan worden, dit bij een relatief evenwichtige marktsituatie", aldus de handelaren.

Start van de nieuwe worteloogst
Wanneer het startschot voor de nieuwe, Duitse oogst wordt gegeven, laat zich momenteel nog moeilijk inschatten. Traditioneel start de oogst in de Pfalz begin/midden juni met de eerste rooiingen, daarna gaat het succesvol verder in de West-Duitse en Noord-Duitse teeltgebieden. "Ondanks plasticafdekkingen moeten we vanwege het eerder koele weer op een lichte vertraging rekenen", besluit de handelaar.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven