Espárrago de Granada:

"Moeilijk uit te leggen dat er niet genoeg groene asperges zijn"

In Granada kabbelt het seizoen van de groene asperges rustig voort. De Zuid-Spaanse provincie is het belangrijkste teeltgebied voor die groente op het Iberisch schiereiland. De eerste asperges werden er half maart gestoken, ongeveer 3 weken later dan vorig jaar, maar toen ging het seizoen wel heel vroeg van start. Sindsdien is de beschikbaarheid beperkt, de vraag hoog en de prijzen redelijk goed.

"De opbrengsten liggen niet hoog dit jaar, want we hebben hier in Granada een droge herfst en winter gehad. En ook al hebben we behoorlijk wat regendagen gehad in de lente, er zijn geen grote hoeveelheden water uit de hemel gevallen. De watervoerende lagen zijn niet genoeg gevuld voor deze zomer. Bovendien zijn de temperaturen nog altijd lager dan normaal en zo kunnen we niet sneller voortmaken met de oogst. We steken nu slechts om de twee dagen asperges”, zegt José Antonio Gómez Aguilera, voorzitter van de telersvereniging Espárrago de Granada.

"Bovendien is het areaal weer verder geslonken als gevolg van de bedenkelijke resultaten van de voorgaande seizoenen. Dat zet de daling van de opbrengst nog wat meer in de verf", voegt hij eraan toe.

Ook de andere Europese teeltgebieden, zoals Italië, de belangrijkste concurrent van Spanje voor groene asperges, of Frankrijk, kampen met productietekorten door de kou.

"Het is vrij ongebruikelijk dat er geen overlap is met onze concurrenten in Europa. Spanje domineert de markt met de weinige hoeveelheden die het heeft. Maar we kunnen niet klagen over de vraag. Die ligt dit jaar dan ook ruim boven het aanbod. De beperkte opbrengst die Italië beschikbaar heeft, gaat volledig naar de binnenlandse markt en Italië importeert zelfs asperges uit Spanje", zegt José Antonio Gómez. "Het is nooit gemakkelijk wanneer er overproductie is, maar het valt ook niet mee klanten te moeten vertellen dat we door gebrek aan aanbod niet aan al hun vraag kunnen voldoen. Dat zorgt voor spanning."

De prijzen zijn gemiddeld tot hoog. Pas op het einde van het seizoen zal blijken of de goede prijzen ook volstaan om de lage opbrengst te compenseren. "En deze trend zal naar verwachting aanhouden tot het einde van het seizoen over ongeveer een maand. Eind mei komen dan de eerste ladingen uit Peru binnen, maar door wereldwijde logistieke problemen zal de import niet zo’n vaart lopen", blikt José Antonio Gómez al vooruit.

Voor meer informatie:
José Antonio Gómez Aguilera
Espárrago de Granada, S.C.A.
Tel: +34 958513061 (Spanje)
Mob: +34 658770678
joseantonio@esparragodegranada.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven