Will Teeuwen, Teboza:

"Nog geen overschotten op aspergemarkt gehad dit seizoen"

Tholen - Meer vraag dan aanbod, dat is het verhaal over dit aspergeseizoen in een notendop. "Je ziet dat de relatief koude temperaturen met nachten onder de 10 graden de productie behoorlijk temperen. Qua aanbod lopen we hierdoor steeds net achter de feiten aan. Voor de afzet is dat niet verkeerd, want we hebben nog geen grote aanbodspieken gehad en gezien de weersverwachtingen zal dat nog wel even zo blijven. Je zult dan ook weinig telers horen klagen", constateert Will Teeuwen van Teboza.

"Tegelijkertijd blijft de vraag goed doorlopen. De vraag vanuit de retail is het hele seizoen al goed en door de versoepelingen is deze week de vraag van de horeca behoorlijk toegenomen. Niemand heeft voorraad, dus als alle restaurants één kistje asperges vragen, heb je al een hoop handel", vertelt Will. "Dit resulteert in goede prijzen voor de tijd van het jaar. Ik verwacht ook niet dat de prijzen dit seizoen meer naar een dieptepunt gaan, zoals we dat bijvoorbeeld in 2017 en 2018 hebben gezien. Voor een piek in de oogst hebben we echt zomers weer met temperaturen boven de 25 graden nodig en daar ziet het de eerste weken nog niet naar uit."


Will en Trudie Teeuwen en Rik Kursten van Teboza

"Inmiddels zit de vervroegde koude teelt met minitunnels
alweer halverwege de productie. Met twee, drie weken gaan die eerste velden alweer uit productie. De normale teelt is nu op gang aan het komen en neemt het over van de verwarmde teelt en de kassenteelt. We steken nog altijd leuke volumes en kunnen ook acties voeren bij de retail, maar overschotten zijn er niet, dus dat is voor de afzet natuurlijk gunstig. Wel zien we bij de groene asperges het hele seizoen al serieuze tekorten in de markt, maar dat heeft ook met de weersomstandigheden in Spanje en elders in Europa te maken. Die beschikbaarheid zal op zijn vroegst medio volgende week wat toenemen", verwacht de teler.

"De overzeese export ligt nog niet op het niveau van 2019, maar we gaan wel een heel eind in die richting. De export in Europa loopt goed door. Het overige vollegrondsaanbod is door het koude weer beperkt en daardoor zijn de asperges extra in trek", aldus Will. De aangeschafte selectieve oogstrobot Sparter doet volgens hem goed zijn werk. "We zien bij Teboza dit jaar echt als een leerjaar om te kijken op welke percelen en welke rassen we de ideale oogstmachine kunnen inzetten. We zijn dan ook nog niet op het niveau waarop we willen zitten, maar daar hadden we ook rekening mee gehouden en tot op heden werkt de Sparter volgens verwachting."

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza
Zandberg 14b
5988 NW Helden
+31 (0) 77 307 1444
w.teeuwen@teboza.nl
www.teboza.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven