Ferry de Weert, vz Brabantse Wal Asperge: “We maken er weer een feestje van”

Eerste steek asperges met terroir van de Brabantse Wal

Tholen – De telers van de Brabantse Wal Asperges gaan de komende twee maanden weer vol aan de slag. Niet alleen met de oogst van de Brabantse Wal Asperges, maar ook met de verkoop. Vrijwel de gehele oogst wordt lokaal afgezet in de korte keten. “We gaan er weer een feestje van maken”, zegt voorzitter van de telersvereniging Ferry de Weert. 


De eerste steek van de Brabantse Wal asperge, rechts Ferry de Weert

Afgelopen coronajaar heeft ervoor gezorgd dat telers zich meer dan ooit bewust zijn van de afzetmarkt. Lokale restaurants nemen altijd veel asperges af maar door de lockdown viel die markt weg en moesten telers improviseren. Ferry: “In eerste instantie was dat schrikken, maar er zijn gedurende de coronatijd veel mensen en ondernemers uit andere sectoren geweest die ons ons een helpende hand hebben geboden. Als sector zijn we zelf ook flexibel en innovatief. Het is mooi om te zien dat zware tijden als dit ook gepaard gaan met mooie ontwikkelingen. Uiteindelijk hebben we het vorig seizoen goed kunnen afsluiten, omdat veel consumenten ons hebben weten te vinden en thuis mooie gerechten met asperges hebben gemaakt.” Dit jaar komen de initiatieven en ideeën van toen weer tot leven en gaan de telers het nog gemakkelijker maken om de Brabantse Wal Asperges te vinden. Naast de gebruikelijke kanalen, de boerderijwinkels en -automaten, liggen de asperges bij winkels in de regio en zijn er als pick-up punten ingericht. Hoewel de Belgische consument niet in Nederland kan komen voor inkopen, kunnen ze toch aan de Brabantse Wal asperges komen. De asperges worden namelijk de grens overgebracht. “Wij hebben over het algemeen heel veel Belgische klanten. Onze winkel ligt namelijk vlakbij de grens. Daarom hebben we in België een foodtruck Het Aspergehuys staan en ook diverse pick-up punten en automaten over de grens om onze zuiderburen toch te kunnen bedienen”, vertelt Ferry.  

De Brabantse Wal asperge heeft een eigen terroir, een verwijzing naar een grond of bodem waarop gewassen geteeld worden. Het begrip is vooral bekend uit de wijnbouw, maar in opkomst in de marketingwereld vanwege de promotionele waarde ten behoeve van een regionale en ambachtelijke uitstraling. Die ‘trend’ werd op de Brabantse Wal al in 2003 door aspergetelers opgepikt. Door een goede samenwerking lukte het om in 2016 een Europees erkende certificering te krijgen voor een asperge die de typische zilte smaak van Brabantse Wal heeft. Opperdoezer ronde en Boeren Leidse zijn ook voorbeelden van gecertificeerde producten, maar in tegenstelling tot die producten wordt de promotionele waarde van Brabantse Wal Asperges vooral in de eigen regio ingezet. Collega-teler Corné Ooms weet echter ook de weg naar de Japanse markt te vinden voor deze asperges.

Hoewel de asperges van de Brabantse Wal al enige tijd beschikbaar zijn is de eerste steek de officiële aftrap van het seizoen. Het kan echter nog niet los gaan, door de kou komt het seizoen mondjesmaat op gang en zijn asperges in beperkte mate beschikbaar. “Het is wachten op het zonnetje, dan zullen de asperges de grond uitschieten”, besluit Ferry. 


Ferry de Weert, vz Telersvereniging Brabantse Wal Asperges

Foto's Dick Vermaas

Telersvereniging Brabantse Wal Asperges
Boompjesdijk 98
4671 PT Dinteloord
+31 (0)164 646200
michellevantiggelen@live.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven