Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dankzij etiket en additieven afkomstig van de avocado zelf

Nieuwe duurzame verpakking verlengt houdbaarheid guacamole met 15%

Wanneer avocado's worden verwerkt voor voedselbereidingen kan het productverlies oplopen tot meer dan 45% van het totale gewicht van de vrucht. Om dit restproduct te kunnen benutten en de houdbaarheid van bereide producten te verlengen, is Aimplas het Guacapack-project gestart, dat wordt gefinancierd door het Valencian Innovation Agency (AVI). Het project wordt geleid door het bedrijf ITC Packaging met medewerking van de onderzoeksdivisie voor polymeren en nanomaterialen van de Universidad de Alicante.

Het project is bedoeld om een nieuw, biologisch afbreekbaar verpakkingssysteem te ontwikkelen op basis van hernieuwbare bronnen waarmee ook de houdbaarheid van bewerkte producten met 15% kan worden verlengd. Dit dankzij een etiket met zuurstofbarrière dat oxidatie van het product voorkomt, evenals door het toevoegen van natuurlijke antioxidantextracten uit de avocado zelf, waardoor de toepassing van synthetische conserveermiddelen kan worden beperkt. 

Om dit mogelijk te maken, wordt zetmeel aan de avocadopit onttrokken en gezuiverd, waarna het wordt verwerkt tot een folie dat kon worden gebruikt voor het maken van multilayer-IML-etiketten met een zuurstofbarrière, die oxidatie voorkomen. De actieve bestanddelen uit het avocado-afval hebben een hoge antioxidantcapaciteit en kunnen worden gebruikt voor het vervaardigen van bioplastic (PLA) dat geschikt is voor spuitgietmallen. Wanneer het voedsel contact maakt met dit materiaal zal de houdbaarheid ervan met 15% worden verlengd.  

Deze mogelijkheid biedt een alternatief voor de toepassing van synthetische additieven en is een nieuwe manier om waarde toe te voegen aan tuinbouwafval door het om te zetten in een biologisch afbreekbare verpakking uit hernieuwbare bronnen. Het project sluit dan ook volledig aan bij het concept van een circulaire economie. 

Het project zal tevens bijdragen aan het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN. 

Voor meer informatie: 
València Parc Tecnològic
Calle Gustave Eiffel, 4
46980 Paterna
Valencia, Spanje
+34 961 366 040

Publicatiedatum: