Sarwat Radwan van Akl ExoFresh over het lopende importseizoen

"Seizoensverlenging Egyptische bosui zou bij deze markt optimaal geweest zijn"

Bij de lente-uien is er momenteel sprake van een klein gat in het aanbod: de laatste partijen uit Egyptische oogst werden reeds verkocht, de eerste Duitse partijen uit de Pfalz zijn nog maar in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar, weet Sarwat Radwan, directeur van het bedrijf Akl ExoFresh uit Dortmund, een fruitimporteur met het zwaartepunt op Egypte.

"In de Pfalz kon men vanwege het weer pas afgelopen week met de nieuwe oogst beginnen en tegen zeer hoge prijzen op de markt brengen. Normaal gesproken duiken de eerste lente-uien uit de Pfalz al begin maart op. De oogst blijft dus duidelijk achter bij de verwachtingen", stelt Sarwat vast. "De Egyptenaren hadden er echter niet op gerekend, anders zou men natuurlijk meer geplant hebben, zodat het verkoopseizoen naar achter toe nog iets verlengd had kunnen worden. Dat zou bij deze markt- en prijssituatie ronduit optimaal geweest zijn."

In z'n totaliteit kijkt men volgens Sarwat terug op een spannend lente-uienseizoen. "Vanwege het ruime aanbod waren de prijzen duidelijk lager dan anders. Vanwege het tekort aan het einde van het seizoen heeft de prijs zich vervolgens binnen de kortste tijd verdrievoudigd." Aan het begin van deze maand arriveerden dan de laatste partijen uit Egypte. In z'n algemeenheid heeft Egypte Italië inmiddels afgelost als het gaat om de export van lente-uien, en ondertussen maakt ook Marokko een flinke inhaalslag.

Dadels en watermeloenen in ramadantijd
Precies op tijd voor de ramadan van dit jaar verwacht Sarwat volgende week de eerste watermeloenen uit Marokkaanse teelt. Daarnaast worden ook dadels in deze tijd van het jaar goed ontvangen in de gespecialiseerde handel. "We bieden Jordaanse Medjoul-dadels aan in twee groottes, namelijk medium en large. Daarnaast is er nog een premiumras. De laatstgenoemde dadels zijn het populairst, maar naar verhouding echter ook een stukje duurder. Daardoor kiest men vaak voor de iets goedkopere Medjoul large."

Ondanks de groeiende populariteit van de dadels in de Duitse handel is er volgens Sarwat duidelijk behoefte aan voorlichting over dit product. "Het verbaast mij nog steeds hoe men bijvoorbeeld op de groothandelsmarkten met de dadels omgaat. Het gaat om een gesuikerd product dat continu gekoeld moet worden. In plaats daarvan worden de dadels echter vaak buiten de koelruimte neergezet, waardoor de kwaliteit van het te verkopen product achteruitgaat."

Voor meer informatie:
Sarwat Radwan
Akl ExoFresh GmbH
Mallinckrodtstrasse 320
44147. Dortmund
+49 (0)1735651237
info@aklexofresh.de 
www.aklexofresh.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven