"Draagbaar toestel voor niet-destructieve fruitmeting verhoogt efficiëntie en vermindert verspilling"

Sunforest, een Zuid-Koreaanse fabrikant van draagbare meetinstrumenten voor de fruitsector werkt met Zespri samen om de kwaliteitskenmerken van kiwi's in Nieuw-Zeelandse Zespri-boomgaarden te meten.

Sunforest is een leverancier van innovatieve draagbare NIR-spectrometers waarmee de kenmerken van fruit op niet-destructieve wijze kunnen worden gemeten. "Door gebruik te maken van de toestellen van Sunforest kunnen telers nauwkeurige informatie verkrijgen over het suiker- en drogestofgehalte en de interne kwaliteit op het moment dat het fruit nog aan de bomen hangt. Dit voorkomt verlies van product en draagt bij aan een hogere mate van efficiëntie," legt algemeen directeur Jay Hwang uit. 

“Een paar jaar geleden zijn we samen met Zespri begonnen aan een project in een kiwiboomgaard. Vorig jaar experimenteerden we met duizenden Zespri-kiwi's, die we gedurende het seizoen verzamelden en testten. Dit jaar zijn we een nieuwe fase van de veldproef ingegaan. We werken samen met Startafresh, een tuinbouwlaboratorium in Nieuw-Zeeland, waarbij we gebruikmaken van het Sunforest-toestel. We zijn blij dat ons toestel tot dusver goede prestaties heeft opgeleverd."

"Daarnaast gebruikt het tuinbouwlaboratorium Eurofins onze Sunforest H-100C spectrometer voor het op niet-destructieve wijze monitoren van de rijpheid van Nieuw-Zeelandse avocado's. Er werden meer dan 3.000 avocado's beoordeeld aan de hand van de niet-destructieve meting met de Sunforest H-100C en een destructieve methode waarbij een schijfje vruchtvlees wordt gedroogd om de rijpingsgraad te bepalen. Eurofins meldt dat de Sunforest H-100C op niet-destructieve wijze nauwkeurig veranderingen in dezelfde vrucht kon traceren gedurende een bepaalde periode. Dit vermogen zou het voor de sector mogelijk maken om een monitoringprogramma waarmee telers en andere partijen binnen de sector de voortgang van het drogestofgehalte in de boomgaarden gedurende het seizoen bij zouden kunnen houden."

Er zijn vergelijkbare kwaliteitsmeters op de markt. Wanneer hem gevraagd wordt wat de voordeel van de Sunforest-toestellen is, antwoordt Jay: "Nauwkeurigheid is onze voornaamste focus. We garanderen dat onze toestellen een hoge mate van nauwkeurigheid bieden. Het standaardmodel werd in de loop der jaren ontwikkeld en getest op een groot aantal fruitsoorten. Daarnaast bieden we de klant op basis van de gegevens die hij of zij aanlevert ook een update- en kalibratieservice."

“Klanten kunnen gegevens over fruitkenmerken verzamelen via onze Fruits Cultivating Information Server (FCIS). Dit is een geïntegreerde datamanagementserver die oogstgegevens van telers centraliseert en klanten van relevante informatie voorziet. De meetgegevens worden via een computer of smartphone naar de FCIS-homepage geëxporteerd en systematisch opgeslagen aan de hand van de datum van de meting, fruitkwaliteit en kenmerken, zoals Brix, droge stof, kleuring, ect," legt Jay uit. "Onze klant Bayer gebruikt de Sunforest H-100C bijvorbeeld om het vochtgehalte van maïs te meten. De meetgegevens worden verzonden naar de Monsanto app en geüpload naar hun dataserver in de cloud."

Daarnaast kunnen telers het toestel ook gebruiken om de fruitkenmerken in hele boomgaarden in kaart te brengen. "Telers kunnen op een telefoon de GPS-app www.landkind.com downloaden. Ons meettoetstel maakt via Bluetooth contact met deze app. Wanneer men van boom tot boom gaat, worden de kenmerken gekoppeld aan de GPS-locaties. Op deze manier kan er een overzicht van de boomgaard worden ontwikkeld, waarop de drogestof- en Brixmetingen in kaart gebracht zijn. Op het moment is deze dienst alleen nog maar beschikbaar voor Nieuw-Zeelandse kiwi- en avocadotelers," zegt Jay. 

De voorbije jaren heeft Sunforest zich beziggehouden met het innoveren van nieuwe modellen om de nauwkeurigheid van de metingen nog verder te optimaliseren. "We hebben diverse modellen ontwikkeld voor verschillende gewassen, waaronder appelen, peren, perziken, kaki's, meloenen, citrus, druiven, maïs, kiwi's, avocado's, mango's, en er zijn nog meer producten in ontwikkeling," zegt Jay. "Momenteel leveren we onze toestellen aan meer dan 20 landen. Dankzij de groeiende vraag op overzeese markten verdubbelen onze verkopen ieder jaar."

Voor meer informatie:
Jay Hwang
Sunforest
+82 10 2315 1375
jayhwang@sunforest.kr
www.sunforest.kr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven