Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris Chinn, Cobrey Farms

"Heropening Britse horeca komt te laat voor aspergeseizoen"

In de Wye vallei is het aspergeseizoen begonnen. Dit is ongeveer een week later dan vorig jaar, maar vergelijkbaar met normale jaren.

"De aantallen zijn momenteel beperkt en de groente is afkomstig uit tunnels," zegt Chris Chinn van Cobrey Farms. "De vollegrondsteelt gaat traditiegetrouw op St George's Day (23 april) van start en duurt tot midzomer, 21 juni."

"Het is lastig om een oogstraming te maken, maar we verwachten grotere aantallen dan vorig jaar, toen het voorjaar zeer warm verliep en het seizoen vroeg ten einde kwam. De winter was ook beter dan vorig jaar. We rekenen dan wel niet op een recordoogst, maar we denken dat de beschikbaarheid uitstekend zal zijn."

Het tijdstip waarop de horecasector in Engeland zal heropenen, is helaas niet gunstig voor aspergetelers, omdat de meeste zaken hun deuren pas mogen openen als het seizoen al voorbij is. Voedsel mag vanaf 12 april buiten worden geserveerd en het serveren van maaltijden binnen zal vanaf 17 mei toegestaan zijn. Er worden geen verdere versoepelingen verwacht voor 21 juni. 

"Het feit dat we Pasen missen, is niet zo'n grote klap voor ons, maar we missen wel de chefkoks bij aanvang van het seizoen, die altijd veel aandacht voor asperges genereren. We zullen afhankelijk zijn van de retailverkoop, die een groei van 10% heeft doorgemaakt. De retailers organiseren veel minder promotionele activiteiten in de winkels maar zijn met name online actief om het aantal klanten in de winkel aanvaardbaar te houden. De asperge is een product dat doorgaans veel baat heeft bij promotieacties in winkels. Dat gezegd hebbende, moet ik wel toegeven dat we in een betere positie verkeren dan vorig jaar deze tijd en ook de vraag is vrij goed."

Net zoals voor overige tuinbouwsectoren blijft het tekort aan arbeidskrachten ook voor aspergetelers een grote bron van zorg. Er steken telkens nieuwe problemen de kop op, waarvan de Covid-resibeperkingen en Brexit de voornaamste zijn.

"Het Seasonal Workers Scheme is onze redding geweest en onze gewassen zullen hierdoor niet wegrotten op het land. Het is echter wel een prijzig programma en seizoenswerkers komen in Europa veel gemakkelijker aan een baan. Vorig seizoen hadden we 200 Britse arbeiders in dienst, waarvan sommigen zijn gebleven en nu leidinggevende functies vervullen. Het gaat echter om een ander type werk en de situatie en het sentiment zijn totaal anders dit jaar."

Chris vertelt dat zijn bedrijf de mogelijkheden voor het mechanisch oogsten van asperges en aardbeien verkent maar dat dit voorlopig toekomstmuziek blijft."

Voor meer informatie: 
Chris Chinn
Cobrey Farms
+44 1989 562 770
chris@cobrey.co.uk   
www.cobrey.co.uk 

Publicatiedatum: