Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Pierre Dalle, Santerleg:

Einde wintergroentenseizoen in Noord-Frankrijk nadert

In de winter is witlof een belangrijk product voor Santerleg, een bedrijf uit Noord-Frankrijk dat is gespecialiseerd in groenten. Momenteel is de markt vrij rustig. “Dit komt doordat het al tien dagen goed weer is. Mensen eten meer witlof als het buiten koud is. Bovendien zijn de schoolvakanties nu gaande, altijd een rustigere periode op de markt,” vertelt vertegenwoordiger binnen Santerleg Jean-Pierre Dalle.

Biologische witlof

Grotere stronken witlof dan gemiddeld
Omdat het in mei 2020 erg droog was en in oktober erg nat, is Santerleg meer dan twee weken te laat begonnen met het oogsten van de witlofwortelen. “De wortelen zijn dus vrij groot. Dit is misschien goed voor de teler, die meer partijen heeft dan normaal, maar voor dit huidige seizoen zal het leiden tot een productiviteitsstijging van meer dan 5% en grotere stronken witlof dan gemiddeld.​

De nicheproducten afgeleid van witlof als Barbuçine, Carmine of witte molsla worden volgens Jean-Pierre beïnvloed door de gevolgen van de coronaviruscrisis. “Normaal gesproken gaat meer dan 50% van onze nicheproducten naar de restaurants. De restaurants zijn echter al meer dan 4 maanden gesloten. Helaas worden de opbrengsten van de partijen nicheproducten ook niet gecompenseerd door die van de partijen bedoeld voor de supermarkten. We hebben te maken met een daling van de vraag van meer dan 30%.​

Carmine en Barbuçine 

Naast witlof en enkele speciale groenten biedt Santerleg een breed assortiment aan wintergroenten aan. Het Franse koolseizoen is bijna voorbij. “Op 1 april start het importseizoen voor witte kool (vanuit Nederland en België). Het importseizoen voor rode kool start vanaf begin maart. Het aantal partijen prei was dit jaar beperkt. Over een paar weken sluiten we het seizoen in het noorden af ​​met goede prijzen: deze kenden een sterke stijging toen toen het midden februari ineens begon te vriezen.​

Witte prei, spruitjes en molsla

Chinese kool

Grote hoeveelheden knolselderij op voorraad
“Voor onze knolselderij was 2019-2020 een heel goed seizoen. De telers hebben dus meer geplant, maar jammer genoeg is de huidige vraag kleiner dan vorig jaar. Er is dus nog veel voorraad over. De prijs die aan de telers is betaald, is 20% lager dan vorig jaar.​

Erg concurrerende, turbulente markt voor uien
Jean-Pierre geeft aan dat het er op uienmarkt erg turbulent aan toe gaat, omdat er veel concurrentie is. “De Europese teeltopbrengsten waren dit seizoen erg goed. Er zijn er nog veel in heel Europa. Het einde van het seizoen zal waarschijnlijk zo rond half april plaatsvinden."

De vestiging in Monchy-le-Preux 

Laden van de vrachtwagens

Voor meer informatie:
Jean-Pierre Dalle
Santerleg
Telefonnummer: + 33 (0)3 21 157 157
jpdalle@santerleg.fr