Aucxis:

"Automatisch traceren van aardbeien dankzij visie- en RFID-technologie"

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar producten doorheen de keten, onder meer in functie van de voedselveiligheid. Aangezien de aardbeien van een 200-tal aardbeientelers afkomstig zijn, is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren. De plastic punnets (bakjes) die door de telers gevuld werden met aardbeien waren voorzien van een ingelaserde code, maar deze was niet uniek: één code gold voor 1.200 stuks in een doos of 30.000 stuks per pallet. Dit maakte het traceringsproces dan ook foutgevoelig en arbeidsintensief.

Bij het omschakelen van plastic naar kartonnen punnets besloot Coöperatie Hoogstraten om ook fors te investeren in de automatisering van haar logistieke keten.

De oplossing
Uit de Proof of Concept die Aucxis mocht uitvoeren bleek al snel dat zowel QR- als RFID-scanning vereist waren om de punnets en trays met aardbeien - en de pallets waarop ze staan - aan elkaar te linken. "Aucxis ontfermde zich over het RFID-gedeelte om de vereiste links te realiseren, terwijl onze partner VistaLink de uitlezing van de QR-codes via visietechnologie op zich nam", aldus Aucxis.  

Procedure
De kartonnen punnets worden machinaal gevormd, in trays geplaatst en voorzien van een unieke QR-code met de gegevens van de telers, waarna een operator ze op een pallet plaatst. Na het stapelproces wordt de pallet via een rollenbaan naar de etiketteermachine gebracht. Om de tracering van de pallet met de trays en punnets mogelijk te maken, voorziet Aucxis een RFID-label (pallet-ID) dat alle trays op deze pallet groepeert. Dit palletlabel wordt vervolgens samen met de QR-codes van de trays gescand in één van de twee scanpoorten van VistaLink, waardoor de koppeling tussen het palletlabel en de bijbehorende trays en punnets ontstaat.

Details over de inzet van beide technologieën

Het resultaat

  • Foutloze traceerbaarheid van 7 miljoen trays per jaar;
  • Hogere verwerkingssnelheid: Manuele barcodescanning werd overbodig;
  • Menselijke fouten uitgesloten, waardoor verladers en telers minder druk ervaren;
  • Betere informatieverstrekking over de herkomst van de aardbeien.

"Dit project is de eerste grote stap in het optimaliseren van het traceringsproces. De QR-codes op de trays zullen in de toekomst ook gebruikt worden om de volle aardbeidozen te scannen. Zo hebben we gerichte informatie over welke aardbeien wanneer zijn geoogst en waar ze naartoe zijn gegaan", aldus Jeroen Swolfs, Operations Manager Coöperatie Hoogstraten.

Coöperatie Hoogstraten werd opgericht in 1933 en is daarmee één van de oudste groente- en fruitveilingen van België. De aardbeien van Hoogstraten zijn goed voor een jaarlijkse verkoop van 30 miljoen kg.

Klik hier voor de case study.

Voor meer informatie:
Aucxis
Zavelstraat 40
9190 Stekene, België
Tel: +32 (0)3 790 17 17
info@aucxis.com  
www.aucxis.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven