Agrolachar stapt over naar Los Gallombares

Oogst groene asperges in Granada loopt 20 dagen vertraging op

De oogst van groene asperges in de Spaanse provincie Granada loopt dit jaar ongeveer 20 dagen vertraging op als gevolg van de winterse buien en vorst van de eerste twee weken van januari.

"Vorig jaar beschikten we op dit moment al over behoorlijk grote hoeveelheden om het seizoen in te zetten, maar dit jaar zullen we moeten wachten tot eind februari", zegt Francisco Delgado, manager van de coöperatie Los Gallombares. "Groene asperges zijn erg gevoelig voor temperatuurveranderingen, ze zijn als het ware een thermometer", grapt hij.

De telersvereniging zet jaarrond groene asperges af. Daarvoor rekent het op de eigen teelt in Granada en importeert het buiten het seizoen product uit Peru en Mexico. Momenteel wordt de markt voornamelijk voorzien van Mexicaans product.

“We krijgen nu de laatste ladingen asperges uit Peru binnen, maar de kwaliteit is niet meer zo goed. Ondertussen hebben we al zo'n vijftien dagen Mexicaans product ter beschikking en dat is van uitstekende kwaliteit dit jaar. De marktomstandigheden zijn eigenlijk heel goed te noemen voor dit product, aangezien we bijna de volledige import naar supermarktketens afleiden. Maar wie met groothandelsmarkten en met de horeca werkt, kan niet hetzelfde zeggen. De vraag in de supermarkten is verrassend genoeg heel goed, want de prijzen voor groene asperges zijn eigenlijk behoorlijk hoog op dit moment”, zegt Francisco Delgado.

Los Gallombares zal dit jaar meer productie hebben dankzij de integratie van 140 nieuwe telers die behoren tot de coöperatie Agrolachar, die onlangs zich heeft afgescheiden van Espárragos de Granada om deel uit te maken van Los Gallombares. “We zijn al ongeveer 3 jaar blijven steken op een areaal van ongeveer 2.400 hectare. Met de integratie van de telers van Agrolachar zullen we dit seizoen een miljoen kilo asperges meer hebben. Dat brengt het totaal op zo'n 9 miljoen kilo groene asperges uit Granada, behoudens onvoorziene omstandigheden”.

Volgens Francisco Delgado is het areaal groene asperges de laatste twee seizoenen redelijk stabiel gebleven. "Tot 3 jaar geleden breidde het areaal zowel hier in Granada als in Italië fors uit, maar in de laatste jaren zijn er enkele kleinere bedrijven verdwenen en heeft er geen noemenswaardige areaaluitbreiding plaatsgevonden", besluit hij.

 

Voor meer informatie:
Francisco Delgado
Los Gallombares S.C.A
Ctra. de Priego, s/n
Ventorros de San José - Loja (Granada) - Spanje
Tel: +34 958315195
esp@losgallombares.es
www.losgallombares.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven