James Meers, G's Fresh

Britse champignonafzet stijgt jaarlijks 45%

De Britse champignonmarkt laat momenteel een sterke afzet zien. "De afzet tot aan de Kerstweek ging op en af, maar over het algemeen waren de cijfers zoals verwacht," zegt James Meers, commercieel directeur bij G's Fresh.

"Ik denk dat de mensen vroeg zijn gaan shoppen dit jaar, dus de afzet is niet zo gelopen als we hadden verwacht, maar het volume was zoals voorspeld."

Vanaf Kerst is de afzet volgens James ongelooflijk. "Dit kwam niet door paniekaankopen toen we weer in lockdown gingen, maar mensen doen nu minder vaak boodschappen en kopen grotere verpakkingen. We hebben ook Veganuary, dus mensen eten minder vlees en vervangen dat door paddenstoelen. Er is ook een nieuwe trend; flectariër, gewoon minder vlees eten, dit heeft echt een hoge vlucht genomen, wat een grote invloed heeft op de verkoop van champignons."

Tijdens de eerste lockdown in maart vorig jaar steeg de consumptie van champignons volgens James met 30%. In de zomer daalde de consumptie met 15%, maar nu stijgt de afzet van champignons jaar-op- jaar met 45%.

"Vitamine D wordt nu meer en meer verondersteld de ernst van Covid te beperken en we hebben een enorme toename gezien van kastanjechampignons die deze vitamine bevatten."

Brexit
G's Fresh heeft een grote champignonkwekerij in Europa, dus het nieuws van een tariefvrije deal was zeer welkom.

"We hebben veel moeite en middelen gestoken in het garanderen van een continue aanvoer na 1 januari en het gaat heel goed. Het heeft veel werk en tijd gekost om ervoor te zorgen dat het papierwerk voor im- en export altijd correct is. Het proces is nu zeer inflexibel, alles moet in één keer goed zijn en je kunt op het laatste moment geen wijzigingen meer aanbrengen en er is geen ruimte voor fouten, dus vooruit plannen is belangrijk. De handel in versproducten gaat zeer snel. Hoewel het Verenigd Koninkrijk voor de eerste helft van 2021 afziet van bepaalde importcontroles, hebben wij ervoor gezorgd dat wij al het nodige papierwerk klaar hebben, zodat wij in juli, wanneer de nieuwe importregels volledig van kracht worden, alles in orde hebben. Het is de grootste verandering in de manier van werken die we in decennia hebben gezien."

Arbeid
Het toekomstige aanbod van arbeidskrachten is nog steeds onzeker voor G's champignonkwekerij en blijft als zodanig een reële bedreiging voor het voortdurende succes van de Britse champignonsector als geheel. "Het is nog steeds een grote zorg; we werken nu op sectorniveau samen met The Mushroom Grower's Association om onze zorgen over het arbeidsaanbod kenbaar te maken."

Voor meer informatie:
James Meers
G's Fresh
‭‭+44 7584 516 511‬‬
james.meers@gs-fresh.com
www.gs-fresh.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven