Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Heegsma:

"Duwen en trekken op de wortelmarkt"

Tholen - "Duwen en trekken", zo typeert vollegrondsgroenten-handelaar Kees Heegsma uit Lemmer de huidige peenmarkt. "We hebben veel proefspoelingen gedaan, maar daaruit blijkt dat het aantal kilo's per kist en de opbrengst per hectare niet meevalt. Datzelfde beeld zie je in België en Duitsland. Van een grote peenvoorraad is dan ook geen sprake. Je zou zeggen dat dit een prima uitgangspunt is voor de handel, maar vooralsnog is het koperspubliek ook erg afwachtend."

"De markt zit in een spagaat. Telers die voorraad hebben, verwachten dat er later in het seizoen meer actie komt en blijven op hun voorraad zitten. Immers, als je 13 of 14 cent afland hebt kunnen maken, schiet je met de 20 cent die nu betaald wordt ook niet zoveel op. De bewaarkwaliteit is ook niet zodanig dat alle partijen lang bewaard kunnen worden, maar partijen waar niks aan mankeert, worden niet makkelijk losgelaten. Je ziet de prijzen nu langzamerhand wel wat naar boven kruipen", vertelt Kees.

"Maar de exportmogelijkheden binnen Europa zijn beperkt. Oost-Europese landen als Polen en Tsjechië betalen prijzen waar geen mens wat aan kan verdienen. Er gaat wel wat veldgewas naar Duitsland, België, Tsjechië en Hongarije. Onlangs met de kou in Madrid gingen er gelijk een paar auto's naar Spanje en ook gaat er al wat gewassen product naar Afrika. Al met al is er wat beweging, maar het het is duwen en trekken."

Voor meer informatie:
Heegsma BV
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 56 92 24
F +31(0)514 56 93 97
M 06 53 24 48 28
E info@heegsmabv.nl 
W www.heegsmabv.nl