Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoofdrol voor palmkool bij telersorganisatie Luce

De Italiaanse telersorganisatie Luce introduceert deze winter een nieuwe groente, namelijk cavolo nero, ofwel palmkool. “Deze referentie, die beschouwd wordt als een superfood, verovert steeds meer ruimte op de nationale markt. Voorheen was dit beperkt tot de regio Toscane, waar het een lange culinaire traditie kent. De oogst wordt tussen november en januari uitgevoerd en in februari zal deze verdergaan. We hebben een beperkte oogst, maar dat stelt ons in staat om deze optimaal te beheren”, zegt voorzitter Felice Petrillo.

Momenteel is de winterteelt in de vlakte van Fondi volop aan de gang. Het gaat om verschillende slasoorten, courgettes met en zonder bloemen en palmkool.

“De oogst van de sla begon in de eerste dagen van november, net als voorgaande jaren, maar de prijzen zijn vanaf het begin laag geweest en hebben zich niet kunnen herstellen. Ook nu zijn de prijzen nog laag en liggen ze zelfs €0,20 per kilo onder het gemiddelde voor deze periode. Het gewas is van uitstekende kwaliteit, dat geldt voor alle rassen waaronder Trocadero, Gentilina en Romana. De hoeveelheden zijn misschien wat teveel in verhouding tot wat de markt kan absorberen. De consumptie is laag en komt niet echt van de grond. We gaan door met oogsten tot eind maar en we hopen dat de situatie tegen die tijd is verbeterd”, zegt Petrillo.

“De trend voor courgetterassen is heel wisselend. Tussen oktober en november was de situatie vrij stabiel, met lage hoeveelheden en fatsoenlijke prijzen. In december ging de afzet vrij traag en pas in de periode rond Kerst was er sprake van een opleving. Dat was de enige piek, want daarna stortte het weer in en een dag of tien geleden stabiliseerde de situatie zich pas weer. We zijn nu gestart met de oogst in Fondi en Sperlonga en de prijzen zijn goed. Dit heeft te maken met de verminderde hoeveelheden door het koude, natte weer, en door het ontbreken over overlap met gewassen uit andere gebieden. De enige concurrentie komt uit Sicilië."

“Wat betreft de kwaliteit zijn er wat problemen met de bloemen van de courgette als gevolg van de vochtigheid in de afgelopen weken. De overmatige regen heeft wat dat betreft roet in het eten gegooid, maar dit zal op korte termijn moeten worden opgelost. Als alles normaal verloopt, zullen de hoeveelheden tot aan het einde van het voorjaar geleidelijk gaan toenemen. We zien ook dat de trend voor donkergroene courgettes in het najaar negatief is geweest als gevolg van de overproductie in Spanje en Sicilië. Pas sinds de laatste dagen is er een verbetering opgetreden als gevolg van een daling van de beschikbare hoeveelheden”, besluit Petrillo.

Voor meer informatie:
Felice Petrillo
A.O.P. Luce
info@aopluce.com
www.aopluce.com