Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fernando Durà, Copal (Spanje):

“Met bloedsinaasappelen in ons assortiment kunnen we een beentje voor hebben op de rest”

Het bloedsinaasappelenseizoen staat weer in de startblokken in de provincie Valencia en dat is toch eerder dan gebruikelijk. Daar zijn vooral de milde temperaturen in de herfst verantwoordelijk voor.

"De ontwikkeling van het fruit zit reeds in een vergevorderde fase omdat we nauwelijks kou hebben gekend in de herfst. Toch is er de laatste dagen een mooi contrast tussen de temperaturen overdag en ‘s nachts zodat het citrus al die mooie rode kleur begint aan te nemen. Binnen een paar dagen kunnen we dan ook beginnen met de pluk. Andere jaren gaat die rond 10 of 15 januari van start voor de Sanguinelli-variëteit, maar dit jaar zullen onze bloedsinaasappelen dus een tweetal weken eerder de markt betreden”, zegt Fernando Durà, lid van de raad van bestuur van de Valenciaanse telersvereniging Copal.

Om zich te kunnen onderscheiden op de markt, heeft de coöperatie ervoor gekozen om een project op te starten waarbij nieuwe variëteiten in het gepigmenteerde citrussegment worden uitgeprobeerd, niet alleen van sinaasappelen maar ook van mandarijnen en grapefruit. Het doel is de teler een gewas aan te reiken dat op het vlak van rendabiliteit interessanter is, aangezien Copal ervan overtuigd is dat er op de markt nog heel wat ruimte ligt voor dergelijk citrus, met een vraag die het aanbod overtreft.

“We hebben sinds lang de Sanguinelli-sinaasappel een speciaal plaatsje gegeven in ons assortiment en we telen die in veel grotere hoeveelheden dan andere bedrijven of andere teeltgebieden. Het is immers een ras dat niet zomaar in elk klimaat goed gedijt, maar hier in het zuidoosten van de provincie Valencia zitten we redelijk goed”, benadrukt Durà.

“Ook hebben onze telers de laatste tijd mooie resultaten geboekt met andere bloedsinaasappelrassen zoals Tarocco en Moro, die zich dus ook goed weten aan te passen aan de specifieke klimatologische omstandigheden van onze streek. Verder zijn we op enkele percelen proeven aan het uitvoeren met de rassen Hipólito, Rosso en Moro de Catania. We kijken ook verwachtingsvol uit naar de resultaten van een onderzoek dat het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (IVIA) uitvoert naar een gepigmenteerd mandarijnenras”, voegt hij eraan toe.

Voor Copal is het erg belangrijk dat zowel het vruchtvlees als de schil van de gepigmenteerde rassen een roodachtige kleur vertoont. “Er zijn rassen zoals Cara Cara waarvan alleen het binnenste roodachtig kleurt, maar wij zijn van mening dat een sinaasappel die zowel aan de buiten- als aan de binnenkant een rode tint laat zien, een voordeel heeft op de markt, wat uiteindelijk resulteert in hogere inkomsten voor onze telers. Dat geldt vooral voor de kleinere telers die het zich niet kunnen veroorloven om te investeren in rassen met royalty's”, vertelt Durà.

De eerste gepigmenteerde sinaasappelen worden over een paar dagen geoogst en zullen tot half februari in het schap liggen. “De hoeveelheden zijn eerder beperkt, zeker als je die vergelijkt met de gewone sinaasappelen, dus de oogst gaat snel vooruit gaan. Maar als onze partners in de toekomst doorgaan met de aanplant van de eerder vermelde rassen, dan moeten we het seizoen zeker met ongeveer twee maanden kunnen verlengen”, voorspelt Fernando Durà.

De gepigmenteerde sinaasappelen van Copal zijn voornamelijk bestemd voor de groothandelsmarkten van waaruit ze verdeeld worden naar gespecialiseerde groente- en fruitwinkels, zowel in Spanje als in andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Een kleiner deel gaat ook richting Italië, de grootste concurrent voor Spanje in het segment bloedsinaasappelen, maar ook de grootste consument.

Hoewel de coöperatie ook kaki’s, granaatappelen en steenfruit teelt, blijven de mandarijnen, de clementines en de sinaasappelen de belangrijkste producten voor Copal. Dit seizoen hoopt de telersvereniging tussen de 42 en 45 miljoen kilo af te zetten, wat een behoorlijke toename inhoudt tegenover vorig jaar.

“We hadden een uitstekend citrusseizoen verwacht, vooral in de weken vóór kerst, maar met het vervroegen van de oogst vanwege de hoge temperaturen in de herfst en met de coronamaatregelen is dat plan toch een beetje in het water gevallen. De afzet loopt niet zoals verwacht. En ook de prijzen die de verwerkende industrie voor de sinaasappelen biedt, zowel voor geconcentreerd sap als voor partjes, zijn laag dit jaar. Turkije is hier de boosdoener, want het heeft grote hoeveelheden tegen belachelijke prijzen op de markt gebracht”, besluit hij.

Voor meer informatie:
Cecilia Taboada
Copal
Tel.: +34 96 248 05 00 (Spanje)
dircomercial@copal.es
Facebook: @Copal Algemesí
Linkedin: Copal Cooperativa Algemesí
www.copal.es

Publicatiedatum: