Citrícola Salteña S.A., dat zijn producten onder het merk Caputto op de markt brengt, is in Uruguay in de prijzen gevallen als de grootste exporteur van het jaar in de categorie Fruit en Sappen. De prijs wordt toegekend door de kredietinstelling Banco de la República Oriental del Uruguay (BROU) en de Unie van Exporteurs van Uruguay (UEU). De bekroning is een bevestiging van de uitstekende prestaties van het bedrijf in dit bijzonder moeilijke jaar. De uitreikingsceremonie werd gehouden op het hoofdkantoor van de BROU en werd online uitgezonden.

Het bedrijf overtrof dit seizoen de reeds uitstekende oogst van vorig jaar en slaagde erin gedurende het hele seizoen een constant hoog kwaliteitsniveau te behouden. De voor alle mandarijnenrassen gemiddelde Brix van meer dan 12 lag hoger dan het marktgemiddelde. Jaar na jaar stijgt ook het percentage pitloze mandarijnen als gevolg van een strategische planning. De meest in het oog springende variëteiten zijn Clemenules, Clemenvilla, Wmurcot, Moria en Orri.

De sinaasappelmarkt liet de voorbije drie jaar al een herstel zien, maar afgelopen jaar was de sinaasappel duidelijk de grootste groeier. In het begin van de pandemie was de vraag fors gestegen en volgens Citrícola Salteña zullen er zich structurele veranderingen voordoen, zoals telewerk, waarvan de sinaasappel het meest van gaat profiteren. Het bedrijf wil deze kans met beide handen aangrijpen, vooral omdat het een productiecapaciteit van meer dan 50.000 ton (Navel, Salustiana, Midknight en Valencia) heeft.

Ook de aanvoer van citroenen, van eigen productie of ingekocht bij andere telers, bleef vlot doorlopen naar de versmarkten en de verwerkende industrie. De Verenigde Staten was afgelopen jaar de belangrijkste bestemmingsmarkt voor citroenen, gevolgd door Europa en Brazilië. Van de oogst van 40.000 ton werd ongeveer de helft geëxporteerd. De opbrengst lag laag dit jaar, maar het plan is om over twee jaar 80.000 ton te bereiken.

De prijzen waren prima, met een stijging van 25% tegenover 2019 voor de mandarijnen en van 23% voor de sinaasappelen.

De oogst vond plaats van maart tot november en het bedrijf stelt in totaal ongeveer 1.500 mensen te werk op de velden en in het pakstation, waar tot nu toe overigens geen enkel coronageval is vastgesteld. Dit gegeven onderstreept het verantwoordelijkheidsgevoel en de capaciteit van al het personeel van Citrícola Salteña S.A.

 

Voor meer informatie:
Citrícola Salteña
www.caputto.com.uy