Voor het seizoen 2020/21 raamt FAS Cairo dat de export van sinaasappelen zal stijgen tot 1,5 miljoen ton tegenover 1,37 miljoen ton in 2019/20. De geraamde export neemt toe dankzij meer teelt onder gunstige weersomstandigheden. Saoedi-Arabië, Rusland, Nederland, China en de Verenigde Arabische Emiraten zullen waarschijnlijk de belangrijkste exportbestemmingen voor sinaasappelen in Egypte blijven. Recente nieuwe exportbestemmingen voor Egyptische sinaasappelen zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Japan en Brazilië. In 2019/20 werd in vergelijking met het vorige seizoen 343.000 ton sinaasappelen minder geëxporteerd. De Covid-19-pandemie wordt als hoofdoorzaak aangewezen.

Geoogste areaal zal met 3,5% stijgen
In de afgelopen jaren hebben de Egyptische overheid, particuliere verenigingen en telers zich voortdurend ingespannen om de oude boomgaarden te vervangen door nieuwere bomen, de irrigatietechnieken te verbeteren, actuele programma's voor het beheer van voedingsstoffen aan te nemen en de verliezen na de oogst te beperken. Sinaasappel is het belangrijkste citrusgewas in Egypte en vertegenwoordigt ongeveer 80% van het totale citrusareaal.

In 2020/21 voorspelt FAS Cairo een totale beplante oppervlakte voor sinaasappelen van 168.000 ha, wat vergelijkbaar is met het vorige seizoen. In 2019/20 blijft het beplante areaal onveranderd. Het grootste deel van het met sinaasappels beplante areaal bevindt zich op ontgonnen terreinen die 60% van het totale areaal uitmaken. De aanplantingen in de Nijldelta zijn goed voor 40% van de totale sinaasappelaanplant.

De totale geoogste oppervlakte in 2020/21 wordt geraamd op 145.000 ha, een toename van 3,5% ten opzichte van vorig jaar. De toename van het geoogste areaal wordt toegeschreven aan een toename van 7% van het aantal dragende bomen van het voorgaande jaar, naast gunstige weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode die de bloei van de bomen en de oogst als gevolg daarvan positief hebben beïnvloed.

Variëteiten
De belangrijkste Egyptische sinaasappelsoorten zijn onder andere de volgende:

Washington Navel: Dit is de belangrijkste cultivar navelsinaasappel die in Egypte wordt geteeld en de bekendste sinaasappel die wordt geëxporteerd. Er zijn andere minder bekende navelsinaasappel cultivars zoals Navelate, Cara Cara, New Hall, Navelina, Fisher, Leng, Fukumoto en Lane laat. De verkleuring van Washington Navel begint eind september en de rijping loopt van november tot maart. Deze sinaasappelvariëteit is pitloos, middelgroot tot groot en is zoet van smaak. De schil is oranje met binnenin donker vruchtvlees.

Valencia: Deze variëteit staat op de tweede plaats na de Navelsinaasappelen voor zover het gaat om het bebouwde areaal. Het Nubariadistrict wordt beschouwd als het grootste teeltgebied voor Valencia sinaasappelen in Egypte. Valencias hebben een lange rijpingstijd die loopt van maart tot juli. Het vruchtvlees is sappig, de sinaasappel is middelgroot tot groot en heeft een ronde tot ovale vorm. De schil is zacht en gemakkelijk te schillen, de pitten zijn klein.

Er zijn andere sinaasappelsoorten zoals Baladi sinaasappel, Bloedsinaasappel, Khalily sinaasappel, Yafawy sinaasappel en Sweet sinaasappel. De teeltgebieden van deze variëteiten zijn klein in vergelijking met Navel- en Valenciaanse sinaasappel.

Bron: USDA