Citrus wordt in heel Zuid-Afrika geteeld, maar met name in de Limpopo, de Oostkaap, de Westkaap, Mpumalanga, Kwa Zulu Natal, de Noordkaap en de Noordwestelijke provincies. In 2019 werd in Zuid-Afrika in totaal 86.808 hectare aan citrus geplant, een toename van 6% ten opzichte 2018. Deze groeitrend zal zich naar verwachting in 2020 voortzetten tot 95.200 hectare, op basis van de aanzienlijke investeringen en de gretige nieuwe aanplant van easypeelers, citroenen en nieuwe sinaasappelsoorten.

De provincie Limpopo is het grootste citrusteeltgebied van het land, goed voor 42% van de totale beplante oppervlakte, gevolgd door de Oostkaap (27%), de Westkaap (19%), Mpumalanga (8%), KwaZulu-Natal (2%). De West-Kaap en de Oost-Kaap hebben een koeler klimaat, dat geschikt is voor de teelt van de navelsinaasappelen, citroenen, limes en easypeelers. De provincies Mpumalanga, Limpopo en KwaZulu-Natal hebben een warmer klimaat, dat beter geschikt is voor de teelt van grapefruit en Valencia’s.

Hoewel sinaasappelen de meest voorkomende soort citrus zijn die in Zuid-Afrika wordt geteeld en 50% van het totale aangeplante citrusareaal uitmaken, is er een opvallende groei van het areaal aan easypeelers en citroenen/limes. Deze groei wordt gedreven door de aantrekkelijke investeringsopbrengsten, de winstmarges van de teelt van easypeelers en citroenen en een piek in de wereldwijde vraag. Het seizoen van Zuid-Afrikaanse citrus loopt van februari tot september.

De meest voorkomende citrusrassen die in Zuid-Afrika zijn aangeplant

De opbrengsten uit de sinaasappelteelt zullen naar verwachting met 3% stijgen tot 1,70 miljoen ton in 2020/21 (vergelijk: 1,65 miljoen ton in 2019/20) Deze stijging is gebaseerd op normale weersomstandigheden, goede regenval in de belangrijkste teeltgebieden, de toename van het beplante areaal, betere watermanagementtechnieken en nieuwe aanplantingen van rassen met een hoge opbrengst en een late rijping.

Zuid-Afrikaanse sinaasappelen worden normaal gesproken tussen maart en september geoogst. De impact van Covid-19 op de teelt, de oogst en de arbeid is tot nu toe minimaal geweest.

Bron: USDA