Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

Namibië en Zuid-Afrika komen nu op de Europese markt met tafeldruiven terwijl de Noord-Amerikaanse markt vooral voorzien wordt vanuit Peru, Chili en het eigen Californië. Opvallend bij het begin van het overzees seizoen was de latere start in Namibië en Zuid-Afrika. Dat zorgt op het moment voor een beperkter aanbod van druiven op het moment in Europa en daarmee hogere prijzen. Het is de verwachting dat dit zich in januari gaat herstellen als er weer meer tafeldruiven op arriveren en de prijzen meer gaan stabiliseren. In Noord-Amerika is er wat meer sprake van prijsdruk op de markt. In China is er een verschuivende vraag te zien van importproduct naar meer eigen productie.  

Nederland: Beperkte aanvoer druiven van overzee
De eerste Zuid-Afrikaanse en Namibische druiven arriveren in Nederland.. "De druivenmarkt ziet er redelijk goed uit. Met name de afzet van de schaaltjes voor de supermarkten loopt erg goed door. Losse druiven zijn, ook door ons, iets voorzichtiger geprogrammeerd, maar ook die leveren nog goed geld op", vertelt een importeur. "De Braziliaanse druiven zijn zo goed als van de markt en ook Peru heeft niet al te grote volumes. Tel daarbij de vertraging van het seizoen in Zuid-Afrika en Namibië op en het aanbod is beperkt. Volgende week komt er mogelijk wat meer op de markt, maar de grotere volumes zullen er pas week 53/1 zijn. Dan zullen de prijzen waarschijnlijk ook wel wat corrigeren, nu liggen die op een stabiel niveau.”

"De prijzen voor de witte druiven ligt tussen de 14 en 15,50 euro en de rode worden voor een prijs van 15 euro verkocht. Vorig jaar waren de prijzen weliswaar iets hoger, maar dit jaar waren de Europese druiven wat langer op de markt en is er ook wat meer product uit Brazilië. Al met al ben ik niet ontevreden met het prijsniveau. Ook vanuit Peru is er aanvoer maar deze is, mede door stakingen, beperkt. De prijs van Red Globe-druiven uit Peru ligt zelfs tussen de 18 en 20 euro", aldus de importeur.  "De vraag is wat het effect van de nieuwe Corona-maatregelen op de druivenmarkt zal zijn. Als er markten dichtgaan, zal dat ongetwijfeld effect hebben", vervolgt de importeur. "Kwalitatief is het allemaal goede handel. Verder zie je veel nieuwe rassen in opmars. Zo neemt de vraag naar variëteiten als Sweet Globe en Autumn Crisp met name van de service-supermarkten behoorlijk toe."

Duitsland: Moeizame start voor overzees druivenseizoen
Het overzees druivenseizoen kende dit jaar een moeilijke start. Normaliter komen de eerste Namibische en Zuid-Afrikaanse partijen rond eind November op de markt, nu waren de eerste verladingen pas in week 50 beschikbaar. Men rekent dan ook met een bescheiden volume tot en met de feestdagen. De uitgangspositie voor de overzeese druiven is daarentegen zeer gunstig: “Er is nagenoeg geen Europees product meer en we rekenen dan ook met een hoge vraag vanuit de retail”, aldus een importeur.

De eerste volumes uit Brazilië en Peru hadden daarentegen wel te kampen met concurrentie van Italiaans product. De prijzen aan het begin van het seizoen waren dan ook zeer teleurstellend. Over de gehele linie is de kwaliteit van het overzees product naar tevredenheid, bevestigt een importeur. Vanwege de weersverwachtingen houdt men in januari rekening met een druiventekort voorafgaand aan de seizoenstart in India. Men heeft het zelfs al over een vertraging van om en nabij de twee weken.

Verenigd Koninkrijk: Aankomst eerste Zuid-Afrikaanse en Namibische druiven
De Namibische en vroege Zuid-Afrikaanse druiven beginnen nu in het VK aan te komen. Het fruit ziet er erg mooi uit. “De Namibian Flame heeft een goede maat en smaak, net als Early Sweet en Prime. Hoewel de seizoenen tussen de 7 en 10 dagen te laat zijn, is het een mooi begin van de kerstperiode om een ​​goede verse aanvoer van druiven te hebben,” aldus een importeur.

Het Europese aanbod werd dit jaar met name uitgebreid met druiven uit Spanje. De Griekse aanvoer was moeilijk met gemengde kwaliteit en minder witte druiven in de opslag. De Britse retailers nemen verschillende opties als het gaat om het promoten van individuele variëteiten, de Cotton Candy- en Sable-variëteiten worden genoemd, maar het aanbod van andere variëteiten is niet groot of consistent genoeg om dit te doen.

Frankrijk: Vraag overstijgt het aanbod
De Fransen zitten tussen twee seizoenen in. Zo beginnen Peru en Zuid-Afrika met de start van het seizoen. De volumes zijn nu klein maar de kwaliteit is prima. Spanje, Portugal en Italië komen op het einde. Daardoor is de kwaliteit van bijvoorbeeld de Spaanse druiven niet meer zo excellent, ook al is het mogelijk om er tot Kerstmis weer wat te vinden op de markt. De vraag is vrij hoog, groter dan het aanbod. Daarom zijn de prijzen behoorlijk hoog.

Spanje: Seizoen bijna ten einde
Het Spaanse tafeldruivenseizoen loopt bijna ten einde in Spanje, waar de afzet vooral gericht is op de nieuwjaarscampagne voor de lokale markt met witzadige druivenrassen zoals de traditionele Aledo en geïmporteerde pitloze rassen, voornamelijk uit Peru. Opgemerkt moet worden dat Spanje erin slaagt zijn groeiende calenda uit te breiden en dat was dit jaar vooral merkbaar met pitloze rode variëteiten.

Wat betreft de kerst- en oudejaarscampagne, zal de pandemie naar verwachting veranderingen in de verkoopkanalen brengen. Een groot percentage van de verkopen aan de horeca is verdwenen, dus de vraag zal zich richten op die restaurantketens en cateringdiensten die oudejaarsavonddiners aan huis bezorgen. Toch hoopt de sector dat de verkoop in de detailhandel zal toenemen, want als mensen niet uit eten kunnen gaan in restaurants of niet door Spanje reizen, zoals vaak in deze tijd van het jaar, zullen ze thuis meer en beter eten. .

De oogst was kleiner dan vorig jaar in de belangrijkste teeltgebieden zoals Murcia en Alicante. Vorig seizoen was er een volledige productie, dus het was te verwachten dat de opbrengsten dit keer lager zouden zijn. Bovendien hebben de overvloedige regens voordat het seizoen begon, een deel van het fruit bedorven als gevolg van schimmelproblemen. Zowel de vraag als de prijzen waren over het algemeen goed gedurende het hele seizoen.

De rampzalige resultaten van vorig jaar voor druiven met zaadjes leidden ertoe dat de oogst niet langer duurzaam was voor sommige kleinere producenten, die ervoor kozen de velden te verlaten vanwege een gebrek aan generatievervanging en lage financiële winstgevendheid. De producenten van druiven met zaden sloten het vorige seizoen af ​​met economische verliezen. Maar gelukkig was dit seizoen veel beter. In feite is er dit jaar een kleine stijging in de vraag naar alle druivenrassen met zaden ondanks het feit dat de wereldwijde trends steeds meer gericht zijn op pitloze druiven.

Italië: Korter seizoen voor binnenlandse druiven
Door hoge en lang aanhoudende luchtvochtigheid in Italië waren de laatste druiven niet meer geschikt voor de versmarkt. Volgens de Italiaanse Tafeldruifcommissie zullen slechts enkele partijen Regal of Red Globe en Black Pearl druiven op de binnenlandse markt komen tijdens de vakantieperiode. Tijdens het seizoen stond er ook een stevige druk op de Italiaanse druiven door competitie uit Egypte, Griekenland en Spanje aan het begin van het seizoen en overzees product aan het eind van het seizoen. Een handelaar uit Apulië benadrukt bijvoorbeeld dat er veel druk stond op zijn rode druiven door concurrentie uit Egypte. Half augustus was de situatie voor rode en witte druiven verbeterd door promoties bij de retail. In september komt de Griekse concurrent echter op de markt.

Sicilië stuurt momenteel de laatste Red Globe druiven de markt op. Voor het eerste deel van het seizoen gingen de gemiddelde prijzen van 0,50 naar 0,70 €/kg, voor het tweede deel lagen de gemiddelde prijzen iets hoger, namelijk tussen 0,60 en 0,80 €/kg. Het biologische product was begin november al klaar, terwijl de pitloze rassen de late markt niet dekken. Zowel het Mazzarrone-gebied (dat eigenlijk al een beetje voorop ligt) als het Canicattì-gebied oriënteren langzaamaan kleine productiequota naar pitloze druiven. De markt vraagt ​​er altijd meer van en telers moeten bereid zijn de uitdaging aan te gaan, terwijl ze traditionele variëteiten zoals Italiaanse druiven blijven telen.

Zuid-Afrika en Namibië: Vertraging in de start van het seizoen
Het druivenseizoen is later gestart dit jaar. Namibië is op het moment in de piek van het seizoen terwijl in de West-Kaap men pas gestart is. Er was tien dagen vertragingen rond de Olifantsrivier vallei. Tegelijkertijd verwacht men een week vertraging in de regio van de Berg rivier en de Hex rivier. De vertraging zorgt dat Zuid-Afrikaanse en Namibische telers met een kleiner raam zitten in de gewilde pre-Kerstmis markt in Europa. Sommigen hebben de verwachting uitgesproken dat, als gevolg van een verschil in de bewegingen en vakantieplannen van mensen dit jaar, de prijzen na Kerstmis beter zullen blijven. De kwaliteit en grootte van de bessen werden dit jaar als uitzonderlijk aangemerkt.

Rond deze tijd van het jaar wordt de belangrijkste logistieke hub in de regio, de haven van Kaapstand, gehinderd door de wind waardoor schepen soms niet de haven in of uit kunnen. In de laatste 7-8 dagen viel dat eigenlijk mee maar het is de verwachting dat de haven rond deze tijd weer gedwongen op slot moet voor de komende week vanwege de sterke wind. Naast de haven waren er ook wat spanningen rond de grensovergang tussen Namibië en Zuid-Afrika door het coronavirus. De grens ging af en toe dicht om verspreiding te voorkomen maar beide regeringen hebben afspraken gemaakt om een goede doorstroom van Namibische druiven naar de Zuid-Afrikaanse havens te garanderen.

Eind week 48 heeft Zuid-Afrika 1,5 miljoen kartons (4,5 kg) geëxporteerd. Dat is veel lager dan vorig jaar (4,4 miljoen kartons rond dezelfde periode) en significant minder (echter met kleinere marges) dan de twee jaren daarvoor. De meeste export was bestemd voor de Europese markt (1 miljoen kartons), gevolgd door het VK en het Midden-Oosten.

India: Eerste druiven op de markt, vanaf januari meer volumes
Het Indiase druivenseizoen komt op gang, met momenteel kleinere volumes. Vanaf januari worden de grotere volumes geoogst. Bij één exporteur gaan de meeste van zijn druiven naar de Europese markt. De huidige boerenprotesten in India hebben geen invloed op het huidige seizoen, aangezien de verkoopkanalen die door druiventelers worden gebruikt niet het traditionele marktplatform van de overheid gebruiken. De belangrijkste regio voor Indiase druiven, Nashik, zal vanaf week 2 druiven klaar hebben om geoogst te worden. We verwachten dat er tot week 15 voldoende druiven zullen zijn om te oogsten. In oktober was er aanhoudende regen, waardoor boeren het snoeiproces moesten uitstellen. Hierdoor zal er in januari minder dan normaal druivenvolume beschikbaar zijn en in februari meer dan normaal. Vanwege het beperkte volume dat in januari beschikbaar is voor export, wordt verwacht dat de prijzen voor Indiase druiven aan het begin van het seizoen aan een hogere kant zullen liggen. In februari en maart zullen echter veel druiven beschikbaar zijn voor export en zullen de prijzen onder druk staan.

Verenigde Staten: Aanvoer van binnenlandse- en importdruiven
Er is een sterke aanvoer van druiven dankzij de combinatie van binnenlandse aanvoer uit Californië als import. De binnenlandse oogst is vergelijkbaar met die van vorig jaar. Californië werkt momenteel aan een aantal van zijn late seizoensvariëteiten, zoals Crimson, Autumn Royal, Red Globe, evenals Allison en Sweet Celebration.

De Vraag is op het moment gestaag volgens veel handelaren. Veel gaat nu naar de detailhandel op het moment door het coronavirus. Verdere rasonwikkelingen helpen ook om de druiven sterker op de markt te zetten door een verbetering van de eetkwaliteit en consistentie. Prijzen bleven stabiel en vergelijkbaar met het vorige seizoen.

Peru: Veel druiven richting VS zorgt voor prijsdruk
In de VS is het importseizoen van druiven uit Peru begonnen. Er wordt 20% meer aanvoer verwacht van druiven. Bij de start van het seizoen gaan de Peruviaanse druiven nog naar andere markten maar vanaf november is het grootste deel van de partijen bestemd voor de VS. "Het volume liep in sommige delen van Peru wat vertraging op vanwege het koude weer en de Brix was er niet. Maar het volume is er nu en dat geldt ook voor de kwaliteit van de Peruaanse druiven,” aldus een importeur uit Florida.

In Peru verschuiven de voorraden momenteel naar het zuiden van het land. “Jaar na jaar probeert Peru een langere periode te krijgen. Normaal gesproken gaan we naar begin maart, afhankelijk van de vraag. Maar daarna is de concurrentie uit Chili groter ”, vertelt de importeur, die opmerkt dat Chili mogelijk eerder dit jaar in zijn aanvoer zit. De vraag is wat lastiger op de oostkust wat de overgang niet ten goede komt door de druiven die nu op de markt arriveren. Dat zorgt voor prijsdruk op de markt.

China: Vraag verschuift van import naar lokaal product
De opbrengst aan tafeldruiven voor het seizoen 2020-2021 wordt geschat op 11 miljoen ton, iets meer dan in het vorige seizoen. Shine muscat en Xiahei zijn de twee meest populaire variëteiten, met een stijgende productie. Vooral Shine muscat, het productieoppervlak bereikt 6,6 miljoen hectare en de productieopbrengst vertegenwoordigt bijna 10% van het totale marktaandeel.

De prijs verschilt sterk per variëteit. De prijzen van Shine Muscat waren enkele jaren geleden erg hoog. Maar door de toename van de productie daalt de prijs van de Shine Muscat jaar na jaar. Dit jaar ligt de gemiddelde prijs van Shine Muscat rond de 20-40 RMB/kg, 50% minder dan vorig jaar.

Tijdens een pandemie waren er problemen met de logistiek. Het geïmporteerde druivenvolume is 6% minder dan vorig jaar. Ondertussen is dit jaar de lokale productkwaliteit flink verbeterd. De consument verschuift dus van geïmporteerd fruit naar lokale product. Chili, Australië en Peru zijn de grootste spelers op de Chinese markt wat betreft tafeldruiven. Chinese tafeldruiven gaan op hun beurt vooral richting de Zuidoost-Aziatische markt. Naar verwachting zal dit met 17% toenemen in het volgende seizoen.

Australië: Zorgen over bezuinigingen en beperkingen door corona
Sommige noordelijke en westelijke telers in Australië zijn al aan het plukken voor het seizoen 2020/21, of staan ​​op het punt te beginnen, en de seizoensvoorspellingen blijven positief vóór de oogst, ondanks de uitdagingen waarmee telers van verse producten in het hele land worden geconfronteerd. Er zijn zorgen over een tekort aan arbeidskrachten als gevolg van het coronavirus door grensbeperkingen, evenals de gestegen kosten van vracht naar internationale markten. In 2018/19 produceerde Australië 208.276 ton, waarvan 70% naar exportmarkten ging.

De industrie hoopt echter dat recente financiering van de federale overheid kan helpen. De Australian Table Grape Association ontving deze maand meer dan 600.000 AUD voor twee projecten gericht op het verbeteren van de markttoegang voor haar telers, het bijwerken van de capaciteit van het exportaccreditatiesysteem van de sector en het creëren van mobiele MRL-apps. In 2018/19 exporteerde Australië 146.093 ton tafeldruiven, met een waarde van meer dan 555 miljoen AUD. Het Australische seizoen loopt van november tot mei.

I.v.m. de bedrijfssluiting met de Kerstdagen zal het eerstvolgende Overzicht wereldmarkt verschijnen op vrijdag 8 januari