Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoen Chinese pomelo's eindigt eerder vanwege oplopende vrachtkosten

Er is sprake van een tekort aan containers en hierdoor zijn de vrachtprijzen fors gestegen. Veel Chinese exporteurs van honing pomelo's hebben om deze reden hun export afgeschaald. Het pomeloseizoen zal naar verwachting zo'n vijf tot zes weken eerder eindigen dan vorig jaar. Manager Wen, woordvoerder van Pinghe County Li Peng Fruit Industry vertelde onlangs wat meer over de huidige stand van zaken binnen de Chinese pomelosector. 

 

 

Wen vertelde eerst over de omstandigheden in de teeltgebieden en de distributienetwerken. "De weersomstandigheden in de pomeloteeltgebieden in Fujian waren goed. Zowel de opbrengsten als kwaliteit zijn dit seizoen uitmuntend. De maten van de  honing pomelo's uit Pinghe zijn overwegend groot en de beschikbaarheid is ruim voldoende. Op de Europese markt bestaat er echter een voorkeur voor kleinere honing pomelo's. Om deze reden is slechts een klein deel van onze oogst geschikt voor de export naar Europa."

"Het tekort aan containers in China ontstond eind oktober. Veel Chinese havens kampten met een ernstig tekort aan koelcontainers voor de export. Dit heeft de transportsector ontregeld omdat veel handelaren vrachtruimte hadden gereserveerd maar geen containers konden bemachtigen. De vrachtkosten voor het transport naar Europa verviervoudigden binnen enkele maanden. Veel Chinese exporteurs van honing pomelo's zagen zich om deze reden genoodzaakt om met de export te stoppen. We hebben nog honing pomelo's in ons koelhuis. Wanneer de vrachtkosten in januari naar een acceptabel niveau dalen dan overwegen we de export te hervatten."

Exporteurs van Chinese honing pomelo's moesten hun exportstrategie al aanpassen nadat de Russische regering beperkingen voor de import van Chinees citrus had ingevoerd. Veel exporteurs richtten zich daarom op Europa. 

"De concurrentie op de Europa pomelomarkt was minder intens dan sommigen hadden verwacht. Dit was voornamelijk te wijten aan de verspreiding van Covid-19 op overzeese markten. Sommige overzeese kopers waren terughoudend bij de import en dan met name ten aanzien van nieuwe en kleinschalige leveranciers. Grotere bedrijven met een gevestigde naam konden zoals vanouds blijven exporteren," aldus Wen. 

Een toenemend aantal overzeese afnemers geeft de voorkeur aan milieuvriendelijke verpakkingen. Chinese exporteurs hebben de hoeveelheid plastic in pomeloverpakkingen gereduceerd. "We hebben de traditionele plastic netten en het plastic lint om de pomeloverpakking achterwege gelaten en alleen de plastic verpakking behouden die het fruit beschermt tegen insecten en het langer vers houdt, behouden. We hebben het aandeel plastic met 60% gereduceerd. Ik denk dat bedrijven die hun verpakkingen optimaliseren zich onderscheiden op de markt," vervolgt Wen. 

Pinghe County Li Peng Fruit Industry is gevestigd in het hart van het belangrijke pomeloteeltgebied Pinghe. Het bedrijf teelt honing pomelo's op een areaal van 120 hectare. De boomgaarden zijn Global GAP-gecertificeerd. "We hebben hard gewerkt en blijven dit doen om de kwaliteit van ons product nog verder te verbeteren. We werken volgens strikte standaarden op het gebied van boomgaardbeheer, oogstmethoden, bewaring en verpakking. We verkennen daarnaast de mogelijkheden voor duurzame verpakkingen. We willen meer milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen gaan gebruiken maar er tegelijk ook zeker van zijn dat onze producten optimaal vers blijven."

 

Voor meer informatie: 

Wen Mindong - Manager

Pinghe County Li Peng Fruit Industry Co., Ltd.

Tel.: +86 592 5314 087 

Tel.: +86 189 6511 5427 

Website: www.flourishfruits.com 

E-mail: wmd@flourishfruits.com 

Publicatiedatum: