Vorige week namen de bestellingen van clementines en sinaasappelen aanzienlijk toe als gevolg van de door de vakbonden aangekondigde staking in de citruspakstations. De staking, die gepland was voor 14 tot 20 december, werd afgelopen weekend uiteindelijk afgeblazen. "Het is een helse week geweest, maar nu is de markt weer tot rust gekomen", zo blikt José Manuel Pardo, een Valenciaanse exporteur, even terug.

Hoewel meerdere landen, zoals ook Duitsland en Nederland, weer in lockdown gaan, heeft dit geen grote impact op de citrusafzet. “De verkoop van clementines met blad, traditioneel een artikel dat via de groothandel bij de groenteboer belandt, loopt goed. Er is nog steeds vraag naar, ook al vind je het product niet zo gauw in de supermarkten. De tweede coronagolf lijkt niet direct invloed te hebben op de citrusafzet in de rest van Europa”, zegt hij.

Toch vallen de prijzen tegen, zo laat de exporteur optekenen. “Op dit moment leveren we Clemenules en daar zijn zeker voldoende volumes van, maar de maatvoering is eerder klein. Dat is trouwens ook het geval met de Navelina-sinaasappelen. De overwegend kleine maten drukken de prijzen naar beneden, waardoor die niet meer in het verlengde liggen van de prijzen die aan de telers zijn betaald. Afgelopen seizoen eindigde met een torenhoge vraag, beperkte beschikbaarheid en hoge prijzen. Veel exporteurs en afzetbedrijven, waaronder ook wij, zijn daarom al eind mei begonnen met het tekenen van inkoopcontracten, maar dat is dus een vergissing gebleken”, besluit José Manuel Pardo.

Voor meer informatie:
José Manuel Pardo
Tel: +34 962 895 307 (Spanje)
Mob: +34 609612084
josemanuelpardo@yahoo.es
www.josemanuelpardo.es