Het Californische mandarijnenseizoen is in volle gang en voor de Mountain Mandarin Growers Association, die zich in de uitlopers van de Sierra Nevada bevindt, zien de opbrengsten en de kwaliteit er dit seizoen erg goed uit. "De oogst begon op tijd begin november. De bomen zijn beladen met fruit en we draaien dubbele ploegendiensten om zoveel mogelijk te kunnen oogsten," vertelt Rich Colwell opgetogen. Colwell is zeven jaar lang voorzitter geweest van de vereniging en is eigenaar van de Colwell Thundering Herd Ranch.


Rich Colwell bij zijn Satsuma-mandarijnen

Geweldig seizoen dit jaar
De belangrijkste mandarijnvariëteit die door de vereniging wordt geteeld is de Satsuma-mandarijn. "Een paar telers hebben enkele latere seizoensrassen, zoals Golden Nuggets of Clementines, die een beetje langer aan de bomen kunnen blijven, maar Satsuma's zijn hier het belangrijkste gewas," zegt Colwell.

"We hebben enorm geboft met het weer voor de oogst, de omstandigheden waren de beste in de afgelopen 20 jaar, we hebben tot nu toe maar één dag regen gehad. In een typisch jaar kan regen en harde wind tot 20 tot 30% van de oogst beschadigen, maar dit seizoen is het weer optimaal, dus we kunnen het fruit van de bomen halen en in zeer goede staat op de markt brengen." Mede door deze omstandigheden is er een recordopbrengst op de ranch van Colwell. "Drie tot vier weken geleden hebben we al meer mandarijnen geoogst dan in het hele seizoen vorig jaar, en dat was ook al een goed jaar," aldus Colwell.

Rechtstreeks naar de consument
Naast de hogere volumes is de vraag dit jaar ook gestegen. "We zetten onze mandarijnen voornamelijk in Noord-Californië af en we verschepen veel meer fruit dan normaal naar de Bay Area en het Sonoma Wine Country. De totale vraag naar mandarijnen is de afgelopen jaren gestegen en we verkopen zoveel mogelijk. De vereniging heeft een paar jaar geleden een subsidie ontvangen om onze marketing te vergroten, en de vraag heeft het aanbod op dit punt echt overtroffen," legt Colwell uit.

Foto rechts: Rich Colwell en zijn vrouw Nancy.

Terwijl Colwell's afzet zich concentreert rond de regio Noord-Californië, verscheept hij ook mandarijnen rechtstreeks naar de consumenten in het land. "We verzenden gemiddeld tussen de 50 en 100 dozen per post per dag naar alle 50 staten. Deze verzendingsvraag is behoorlijk gestegen. Vooral nu met de nieuwe lockdowns, gecombineerd met de toegenomen aandacht voor gezondheid, kopen veel van onze bestaande klanten, die meestal één tot twee dozen kochten, nu maar liefst tien dozen om als kerstcadeau te versturen. Het personeel van het lokale postkantoor heeft ons gelukkig bijgestaan om uit deze stortvloed van fruit te komen. De vraag is echt enorm gestegen," besluit Colwell meer dan tevreden.

Voor meer informatie:
Rich Colwell
Mountain Mandarin Growers Association 
+1 916 672 7451
colwell@mandarinoliveoil.com
www.mountainmandarins.com