Het bloedsinaasappelseizoen is begonnen en in week 50 zijn de eerste batches in de markt gezet door het Siciliaanse Oranfrizer. Azië en Noord-Europa zijn de bestemmingen waar de bloedsinaasappelen als eerste verkrijgbaar zijn. Wat betreft de oogst lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar het is afwachten of Covid-19 en Brexit logistieke obstakels gaan opwerpen bij het transport van het citrus.

De eersten die de vroege Siciliaanse bloedsinaasappelen hebben geproefd zijn zoals altijd de Italianen. In de tweede week van december hadden de gewassen de juiste rijpheid en een lichte pigmentatie.

Oranfrizer heeft nooit aangezet tot anticiperen op de timing van het aanbod van de Siciliaanse bloedsinaasappelen, want het bedrijf is van mening dat de kwaliteit van de gewassen moet worden beschermd. Om die reden kunnen de sinaasappelen pas worden besteld als ze klaar zijn voor de oogst. Nello Alba, directeur van Oranfrizer, vertelt hoe dit in zijn werk gaat.

“Met de komst van het koude
weer hebben de bloedsinaasappelen hun kenmerkende pigmentatie gekregen. Dit is de toegevoegde en onderscheidende waarde zowel qua smaak als consumptie. De sinaasappelen zijn dit seizoen van relatief klein kaliber, maar daar ondervinden we geen moeilijkheden van. Een jaar of 5 à 6 geleden hebben we nieuwe boomgaarden aangelegd en deze zullen dit jaar citrus van groot kaliber gaan geven. Het gaat dan om de rassen Tarocco Ippolito, Sciara, Meli en TDV”, zegt Alba.

“De hoeveelheden zijn goed, maar de commerciële trend is afhankelijk van vele variabelen. Momenteel liggen de telersprijzen voor bloedsinaasappelen tussen de €0,35 en €0,60 per kilo, afhankelijk van het kaliber. Voor de gewone sinaasappelen is dit €0,30 à €0,35 per kilo. Al het citrus dat door Oranfrizer wordt gedistribueerd heeft een eetbare schil, dus ook de bloedsinaasappelen. De komende weken zullen we de markten van Noorwegen en Groot-Brittanië aanboren, twee van onze topbestemmingen in Europa.”

Oranfrizer is een integraal onderdeel geworden van het internationale Unifrutti. De activiteiten zullen onverminderd doorgaan, want zowel vanuit Italië als uit de rest van de wereld is er een grote vraag naar Siciliaans citrus. Onder de paraplu van Unifrutti zal Oranfrizer haar blik op Europa kunnen vergroten.

Om de wereldwijde markten te stimuleren en de kennis van vers en geperst fruit te vergroten, werden in november digitale evenementen georganiseerd met CSO (Centro Servizi Ortofrutticoli, groenten- en fruitservicecentrum) om de ‘European Art Of Taste: Italian Fruit & Veg Masterpieces’ te promoten. Op deze manier kon de exportdialoog met kopers uit geïnteresseerde landen live worden georganiseerd en kon er worden deelgenomen aan webinars georganiseerd door Peking, Shanghai, Hong Kong en Tokio.

Wat betreft de distributie en het vinden van arbeidskrachten ondervindt Oranfrizer geen hinder van de problemen rondom de coronacrisis. Alle nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen om een veilige bevoorrading te garanderen.

Het bloedsinaasappelseizoen zou dus geen vertraging moeten ondervinden. Het zal worden gekenmerkt door een overvloedig aanbod, dat voornamelijk zal bestaan uit gewassen van middelgroot kaliber vanwege het Tristeza-virus. Dankzij de rassenvernieuwing die de afgelopen tien jaar is doorgevoerd, zal er ook een aanzienlijke hoeveelheid citrus van groot kaliber beschikbaar komen.

Voor meer informatie:
Nello Alba
Oranfrizer
+39 057937111
www.oranfrizer.it