Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goede vraag naar clementines net voor de komst van de Sint

Citrus is deze zomer duur ingekocht maar de huidige marktprijzen willen niet mee

De vraag naar Spaanse clementines trekt een paar dagen voor de komst van de Sint weer aan. De afzet van sinaasappelen blijft aan de andere kant behoorlijk stabiel, zonder al te veel schommelingen.

Volgens bronnen binnen de Spaanse AGF-sector voldoet het huidige citrusseizoen niet aan de verwachtingen die waren gecreëerd na het mooie einde van het vorige seizoen toen er meer vraag dan aanbod was en de prijzen heel hoog lagen. "Deze zomer zijn veel afzet-bedrijven eerder dan normaal contracten beginnen af te sluiten in de verwachting dat het effect van de pandemie op de consumptie van citrus gelijkaardig zou zijn aan dat van de eerste golf", legt een Valenciaanse handelaar uit.

“Om niet zonder fruit te komen zitten, hebben veel exporteurs hoge prijzen betaald aan de telers. De zaak is echter helemaal anders uitgedraaid. De markt heeft niet gereageerd zoals verwacht. Het is inderdaad zo dat er wat meer fruit voorhanden is dan we hadden verwacht, maar toch ook niet zo ontzettend veel als de prijzen doen uitschijnen. Als je bedenkt wat er aan de telers is betaald, dan is het erg moeilijk om het fruit tegen acceptabele prijzen op de markt te brengen", zegt hij. “Het gaat allemaal heel moeizaam dit seizoen. Laten we ook niet vergeten dat de kosten in de pakhuizen gestegen zijn vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We hebben meer ploegen nodig dan voorheen om ervoor te zorgen dat de werknemers op veilige afstand van elkaar kunnen werken.”

Momenteel worden voornamelijk Clemenules geplukt en op de markt gebracht. Ook de eerste Clemenvilla’s zijn al beschikbaar. Bij de sinaasappelen voert Navelina de boventoon, waarvan er verwacht wordt dat er nog aanvoer zal zijn tot begin januari.

De citrusprijzen op de Europese markten zullen waarschijnlijk pas verbeteren vanaf eind januari. Dan wordt het aanbod immers beperkter, komen er meer beschermde rassen op de markt en kunnen er grotere hoeveelheden sinaasappelen naar overzeese gebieden. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de export naar markten zoals China een moeilijk verhaal werd als gevolg van het uitbreken van het coronavirus, wordt er nu verwacht dat de zendingen naar derde markten weer zullen aantrekken. Dat moet ook helpen om vraag en aanbod in Europa opnieuw in evenwicht te brengen. De Spaanse exporteurs verliezen daarbij het citrus uit Egypte niet uit het oog, want de afzet van dat land over de hele wereld blijft gestaag groeien.

 

Publicatiedatum: