"De Chinese glastuinbouw maakt dezelfde ontwikkeling door als het internet in 2002"

Jack Ma was in de kas

Jack Ma, oprichter en voormalig CEO van Alibaba Group, bezocht op 10 oktober de grootste hightech kas in Azië. Hij was te gast bij Kaisheng Haofeng (Dezhou) AI Agriculture in Dezhou, Shandong.

Jack Ma in de kas van Kaisheng Haofeng

Kaisheng Haofeng
De aanleiding voor het bezoek van Jack Ma aan Kaisheng Haofeng was het proefschrift van Ma Tiemin, die bestuurslid is van Kaisheng Haofeng. Tiemin schreef zijn dissertatie over de glastuinbouw in China, wat de interesse wekte van Jack Ma, waarna een afspraak werd gemaakt voor een bezoek aan dit grote glastuinbouwbedrijf in Dezhou.

Jack Ma werd vergezeld door de directeur van Sunac, de oprichter van YF Capital, de directeur van Alibaba Health, de directeur van Alibaba Cloud AI, de vice-voorzitter van Alibaba Group, en de adjunct-secretaris van de Alibaba Group Party Committee. Deze 'zware' delegatie ontmoette specialisten uit verschillende vakgebieden. Het bezoek maakt duidelijk dat de Alibaba Group interesse heeft en belang hecht aan de glastuinbouw in China en de ontwikkelingen van deze sector.

Jack Ma had bijzondere aandacht voor de technische kant van het teeltproces in de kas. Ook besteedde hij veel aandacht aan de details van de geautomatiseerde verpakkingslijn, de vaste beplanting van tomaten in AI-kassen en de teeltomstandigheden.

Na afloop van het bezoek zei Jack Ma: "De Chinese hightech glastuinbouw als sector bevindt zich in een zelfde stadium als het internet in 2002. Er zijn ontwikkelingen die de sector op zijn kop zetten. Er is een enorm groeipotentieel, maar dat kan alleen gerealiseerd worden als de sector aandacht besteedt aan vakmanschap en technologie."

Jack Ma sprak ook de wens uit om samen met Kaisheng Haofeng verschillende mogelijkheden in de sector te verkennen en door innovatie in de glastuinbouw de Chinese samenleving als geheel te bevorderen.

Links Ma Tiemin en rechts Jack Ma

Problemen in de Chinese glastuinbouw
Ma Tiemin vertelde over de problemen van de Chinese glastuinbouw, die hij tegen is gekomen in zijn jarenlange ervaring in deze sector:

Hoewel veel Chinese glastuinbedrijven innovatieve apparatuur en technologie uit het buitenland importeren, zijn de meeste daarvan voor de show ofwel voor onderzoek en dus niet voor de teelt an sich. Er is dus nog een lange weg te gaan als het gaat om optimale datagestuurde teeltmethoden.

Daarnaast werken veel Chinese bedrijven niet goed samen met overzeese leveranciers. Sommige leveranciers zijn enkel gericht op winst en zijn zij niet bereid om hun klanten te helpen bij het optimaliseren van hun teelt. Bovendien selecteren sommige Chinese bedrijven blindelings overzeese leveranciers. Ze besteden alleen aandacht aan innovatieve technologie en houden geen rekening met het type kas of de kenmerken van specifieke installaties. Ze bouwen kassen op ongeschikte locaties en houden geen rekening met specifieke milieukenmerken met als gevolg dat de oogst tegenvalt. Dit is een veel voorkomend probleem in de Chinese glastuinbouw. Idealiter zou de kleinste investering een grote opbrengst moeten opleveren met een stabiele teelt, maar dat is dus nog niet het geval.

Kaisheng Haofeng pakte het anders aan: Voordat de aankoop van nieuwe apparatuur werd overwogen, nodigde het bedrijf een aantal Nederlandse telers uit om de werknemers van het bedrijf kennis te laten maken met de apparatuur en hen te trainen in het gebruik ervan.

Ma Tiemin zegt dat er echter in het algemeen nog steeds onvoldoende aandacht is voor wetenschap en data-onderzoek tijdens het teeltproces. Hij hoopt dat in de toekomst de medewerkers van het bedrijf kunnen profiteren van de ervaring van buitenlandse telers met datagestuurde productie en deze kennis kunnen delen met de lokale telers.

Een ander probleem in de Chinese glastuinbouw is de verdeling tussen stad en platteland. De agrarische installaties in de steden zijn geavanceerd, en hetzelfde geldt voor het personeel en managementervaring, maar de situatie in de landelijke teeltgebieden blijft achter. De meeste jonge mensen met geavanceerde technische kennis komen in hoogwaardige kassen terecht en ze staan niet te trappelen om de telers op het platteland te ondersteunen. Daarom wordt de verdeling tussen stedelijke kassen en landelijke teeltgebieden steeds groter.

Tomatenplanten in de kassen van Kaisheng Haofeng

Het doel is om de tuinbouwproductie te optimaliseren
"China is een enorm groot en gevarieerd land dat zich uitstrekt over tal van klimaatzones. Veel regio's zijn ongeschikt voor de tuinbouw. De technologie van de kassen kan echter een zekere mate van controle over de teelt bieden en een microklimaat creëren. Daarom is de kastechniek een uitstekende oplossing in regio's die ongeschikt zijn voor de tuinbouw. We moeten echter niet al onze aandacht richten op de technologie. Vollegrondsteelt verdient evenveel aandacht. De ontwikkeling van de Chinese tuinbouw vereist datagestuurde oplossingen. En deze datagedreven aanpak geldt niet alleen voor de teelt, maar kan ook een waardevolle functie vervullen in de toeleveringsketen," aldus Ma Tiemin.

"Wij van Kaisheng Haofeng hopen een 'model voor datagestuurde tuinbouw' te ontwikkelen en de datagestuurde, geautomatiseerde technologie te delen met tuinbouwcoöperaties. We hopen ze ook te verbinden met online retailmarkten om de hele toeleveringsketen te integreren en te standaardiseren, van de aanplant en de oogst tot de verpakking en de distributie, tot aan de tafel van de consument. Ons AI-systeem kan consumenten helpen hun producten te traceren tijdens elke stap van de supply chain," aldus Ma Tiemin. "We hopen ook nauw samen te werken met gelijkaardige collega's in de sector en de optimalisatie van de teelt te bespreken."


Kaisheng Haofeng heeft het grootste kassencomplex in Azië.

De grootste kas in Azië wordt aangestuurd door Kaisheng Haofeng. Dit hightech glastuinbouwproject is uitgerust met geavanceerde internationale groentenproductie-installaties, veelal uit het buitenland geïmporteerd.

In de kas worden datagestuurde teelt- en retailmodellen toegepast. En alle teeltmethoden voldoen aan de Global GAP-normen. De Kaisheng Haofeng AI-kas  produceert 5 tot 6 keer meer tomaten dan andere kassen van vergelijkbare grootte of telers die in het open veld telen, en gebruikt slechts 5% van hun irrigatiewater. Dit is de meest efficiënte manier om tomaten te telen.

Voor meer informatie:
Ma Tiemin
Kaisheng Haofeng (Dezhou) AI Agriculture Co., Ltd.
+86 1805 3232 777
mtj@haofengfood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.