Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sven Jordens, Gemex

“We wachten op kouder weer voor de verkoop van wintergroenten”

Tholen – “2020 is geen eenvoudig jaar. Door de lockdown en de sluiting van de horeca is het dit jaar heel anders dan andere jaren”, vertelt Sven Jordens van Gemex. “De handel met de grootwarenhuizen en de groothandels die aan winkeliers en marktkramers leveren gaat gewoon door. Die vangen wel een deel van de weggevallen horeca op, maar als je het globaal bekijkt is het toch minder dan andere jaren. De horecagroothandels hebben het moeilijk dit jaar.”

Glasgroenten
Vanwege de lockdown en alle nadelige gevolgen van dien, zijn de prijzen van glasgroeten op dit moment vrij slecht. “Tomaten zijn heel goedkoop op dit moment en ook komkommers geven ze bijna weg. Komkommers gingen dinsdag voor 20 cent. Dat zijn dramatische prijzen voor de telers. En nu Spanje ook op de markt is, verwacht ik niet dat de markt snel aan zal trekken”, zegt Sven.

Wintergroenten
“Eigenlijk is het wachten op echt winterweer. Het mag van mij wel gaan vriezen, want dan gaan de wintergroenten het weer goed doen. Prei en spruiten lopen op dit moment goed en ook witloof wordt aan hoge prijzen verkocht. Toch mag het nog wel kouder worden dan het is”, aldus Jordens. “Ook peren verkopen op dit moment wel goed, enkel de perenprijzen liggen op een matig niveau.”

Kerst
Over enkele weken is het Kerst, normaal een drukke periode voor Gemex, maar volgens Sven is het dit jaar erg moeilijk om een inschatting te maken. “Nu de horeca dicht is en men nog niet zeker weet of de restaurants open mogen met Kerst, gokt iedereen erop dat mensen gaan afhalen. Wat wel zeker is, is dat de winkeliers en supermarkten het erg druk gaan krijgen. Mensen zullen Kerst veel t
huis gaan vieren dit jaar.”

In het voorjaar van 2021 schakelt Europool van de standaard blauwe kratten over op groene klapkisten. “De tomatenkistjes blijven wel, maar voor de andere producten krijgen we groene klapkisten. De huur van de klapkisten is een stuk hoger, maar het voordeel van de nieuwe kisten is dat we ze niet meer hoeven terug te brengen. Straks kunnen deze gewoon in Duitsland gelaten worden. Het is weer even omschakelen en afwachten hoe het loopt, maar 2020 heeft ook al vol verrassingen gezeten, dus deze kunnen we ook wel aan”, besluit Sven.

Voor meer informatie:
Sven Jordens
Gemex
Kaarbaan 3
B-3600 Genk
+32(0)13 55 3326
[email protected]      
www.gemex.be