Uitdunnen is noodzaak voor Zuid-Afrikaanse citrustelers

De Zuid-Afrikaanse citrusteeltgebieden Limpopo en Mpumalanga genoten dit voorjaar van milde temperaturen tijdens een "bijna ideaal" fruitteeltseizoen voor alle variëteiten, inclusief de pitloze Valencia’s. De regio's die jarenlang onder het gemiddelde zaten qua regenval, hadden begin vorige maand een aanzienlijke hoeveelheid regen.

De technische dienst van de Zuid-Afrikaanse Citrus Research International geeft evenwel een waarschuwing: "Citrustelers moeten zich bewust zijn van de mogelijk negatieve gevolgen van een te hoge vruchtzetting, waarbij kleinere maten het grootste probleem is.

Daarnaast wordt ook een negatief effect op de conditie van de schil verwacht, wat leidt tot hogere fysiologische aandoeningen zoals rimpels en onvoldoende kleurontwikkeling. De basis van deze negatieve reacties op overmatige vruchtzetting ligt in de toewijzing van voedingsstoffen en koolhydraten aan alle vruchten."

De organisatie vult dit nog aan met: "Een zeer hoge oogst kan ook leiden tot 'normaal/onregelmatig' wisselende cycli voor het volgende seizoen, die moeilijk te controleren zijn." Ze wijzen de telers er in dit verband op dat de economische voordelen van een grotere vrucht kunnen opwegen tegen de voordelen van een grotere oogst.

Een grapefruitteler in Letsitele, een gebied met minder dan gemiddelde regenval in de afgelopen jaren, bevestigt dat hij momenteel zijn fruit aan het uitdunnen is." Te veel fruit per boom vertaalt zich in te veel klein fruit, dus gewasmanipulatie is belangrijk in een ‘op jaar’," zegt de teler.

De telers maken gebruik van snoeien als uitdunningstechniek, vooral bij volwassen bomen, maar ook van chemische verdunning door middel van synthetische hulpmiddelen (groeihormonen) of door handmatig uitdunnen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.