Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt gember

China is wereldwijd de grootste gemberteler op de wereldmarkt en zag de vraag naar het product door de pandemie stijgen. Zware regenval zorgde er bovendien voor dat een groot deel van de oude oogst verloren is gegaan. Wereldwijd zorgt dat voor krapte op de markt terwijl de vraag is gestegen. Begin november start de eerste oogst van gember weer in China maar op het moment ligt de druk nu vooral op Peru, Brazilië en Thailand op de wereldmarkt. De prijzen liggen op het moment rond de 40-45 euro in Europa en 50 USD in de VS voor een doos van 12 kilo.  

China: Ook bij nieuw exportseizoen blijven prijzen 30% hoger
Inmiddels is men in China begonnen met de start van de nieuwe oogst waarna de gember 40 dagen in de bewaring moet voordat de export aanvangt naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. De export naar Europa zal pas aanvangen begin december.

Chinese telers kijken uit naar de hoge prijzen die momenteel gevraagd worden op de markt en hebben dus flink wat aangeplant. Men verwacht dan ook dit seizoen 20% meer gember dit jaar. Maar zware regenval heeft roet in het eten gegooid. Een aantal regio’s met gember is zwaar getroffen. Zo verwacht men 20% minder gember uit de Shandong provincie. Al met al zorgt dit voor een vergelijkbare oogst ten opzichte van vorig jaar. Anders dan in de conventionele teelt zorgde de regenval wel voor een verbeterende kwaliteit in de teelt van biologische gember in de Guangxi provincie. Het productievolume steeg er met 30%, het areaal is gelijk gebleven ten opzichte van vorig seizoen.

Door het coronavirus is de vraag naar gember flink gestegen en raakte de voorraden in China leeg. Daardoor steeg de prijs met soms wel 80%. De exportprijzen liggen momenteel rond de 2800 USD per ton en uit de gedroogde opslag op 3100 USD per ton. Die prijs blijft waarschijnlijk hoog tot de start van het nieuwe exportseizoen. De verwachting is dat de prijs dan zal dalen maar gezien de weersomstandigheden in de productieregio’s zal de prijs 30% hoger blijven ten opzichte van vorig jaar. Voor het verse product liggen de exportprijzen momenteel op 2100 USD per ton en 2300 USD per ton voor gedroogde gember.

Peru: Exportrecord dit jaar door tekorten China
De export van Peruviaanse gember heeft dit jaar een record gevestigd. Sinds de start van het seizoen is de verkoop gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren. Tot de maand september verscheepte Peru 29.436 ton gember over de wereld, 108% meer dan het volume dat in 2019 werd geëxporteerd. In september werd er 98,7% meer verscheept ten opzichte van vorig jaar met een totaal van 5.225 ton gember. Een belangrijke factor die meespeelt in deze toegenomen export is een productietekort in China vanwege de grote binnenlandse vraag.

Exportcijfers van Peruviaanse gember (per 1.000 dollar). Paarse lijn cijfers 2019, blauwe lijn 2020.

De buitensporige vraag naar gember op de wereldmarkt zal er wel toe leiden dat Peru haar seizoen al in januari 2021 zal eindigen in plaats van maart 2021. De gember die men nu nog oogst, ongeveer 30% van het totaal, zijn al verkocht aan klanten. In april 2021 start het nieuwe seizoen. Dat begint met de luchtvracht van babygember en vanaf eind mei volgt ook weer de export over zee. Hoewel de Peruaanse productie al steeg, wordt verwacht dat de resultaten van deze campagne meer spelers zullen aantrekken en dat degenen die al geconsolideerd zijn in de sector hun volumes zullen verhogen.

Nederland: Wie gember kan aanbieden, is spekkoper
Het mondiale gemberaanbod is momenteel beperkt en dat leidt tot torenhoge prijzen op de markt. "China heeft weinig gember beschikbaar. Men heeft het over een 20% lagere oogst en zit langzaam aan te hikken tegen de nieuwe oogst. Het Braziliaanse seizoen loopt ten einde. Thailand heeft geen oude gember meer komt pas vanaf februari weer op de markt en wil je Peruaanse gember kopen, dan betaal je je blauw.", vertelt een Hollandse importeur. "Al met al ben je spekkoper als je nu gember aan kunt bieden. De prijs voor een doos Braziliaanse gember ligt ongeveer op 40-45 euro, Peru idem dito. Het is dan ook geen kwestie van verkopen, maar meer van afgeven. Mensen willen tenslotte toch gember aanbieden - het is een standaardartikel bij de supermarkten - en er zijn geen alternatieven, want er zijn maar een aantal gemberproducenten.”

België: Vraag zakt, prijzen niet
Na een periode van veel vraag is het momenteel wat kalmer op de gembermarkt. De vraag is wat teruggezakt, maar de prijzen zakken niet mee. Een Belgische handelaar verwacht dat de prijzen voor gember tot begin 2021 op een hoog niveau blijven, zowel voor Chinese, Braziliaanse als Peruaanse gember, omdat er wordt gewacht op de nieuwe gemberoogst. De kwaliteit voor gember is goed en ook de aanvoer verloopt soepel.

Duitsland: Stijgende prijzen
In de Duitse handel is het gember-aanbod momenteel zeer beperkt. "We zien simpelweg een gat in het aanbod, waardoor feitelijk alle beschikbare handelswaar kan worden verkocht, ongeacht herkomst of maat", vertelt een handelaar die gember bij diverse directe importeurs inkoopt. Momenteel wordt naast Chinese gember ook Peruaanse en Braziliaanse waar aangeboden. Overeenkomstig met het krappe aanbod lopen de prijzen in rap tempo op. "De huidige situatie is vergelijkbaar met het begin van de Corona-crisis met groothandelsprijzen rond de 40 Euro/12 kg. Normaliter liggen de prijzen rond deze tijd van het jaar rond de 25-26 Euro/12kg."

Frankrijk: Piek in gemberprijs twee weken geleden
Op de Franse markt komt er momenteel gember uit Brazilië, China en Portugal. Twee weken geleden stegen de prijzen voor Braziliaanse gember sterk op de markt maar door een influx van meer gember en een lage consumptie is de prijs weer gezakt.

Italië: Markt is gestabiliseerd maar prijs blijft hoog
In Italië komt het meeste gember uit China, maar sinds enkele jaren zijn er ook producten uit Peru en Brazilië bijgekomen. Daarnaast is er sinds 2019 een consortium dat Italiaanse gember teelt en produceert. De Italiaanse gember onderscheidt zich door een ras dat in combinatie met de teelttechniek van andere gembersoorten op de markt. Vanuit commercieel oogpunt was er tijdens de lockdown een tekort aan product als gevolg van logistieke problemen. Andere producerende landen exporteerden minder. In de zomer stabiliseerde de markt zich maar de prijzen blijven dit najaar hoog.

Op Sicilië zitten ze in de laatste fase van een veldproef om te kijken naar teeltmogelijkheden van gember. De vooruitzichten zijn goed. Het zal worden geproduceerd op ongeveer 20 hectare in het zuidoosten van het eiland. Deze productie zal worden toegevoegd aan de andere die op het nationale grondgebied aanwezig zijn.

Zuid-Afrika: Prijs voor gember verdubbeld door gestegen vraag in Europa
Het meeste gember op de Zuid-Afrikaanse markt komt momenteel binnen uit China en Thailand. De handel ziet echter dat de prijs voor gember uit China is verdubbeld doordat de vraag in Europa sterk is gestegen. Gember werd eerst snel verkocht op de markt bij het begin van de pandemie maar na een tijdje zakte de vraag weer. Momenteel ligt de prijs op de groothandelsmarkt tussen de 50 ZAR (€ 2,60) en 60 ZAR (€ 3,10) per kilo. Naar Zuid-Afrikaanse gember bestaat er ook elk jaar een goede vraag maar voor dit jaar ligt het seizoen achter de rug en is er weinig van eigen bodem op de markt. 

Verenigde Staten: ‘perfecte storm’ voor handel
Omdat er kleinere volumes uit China komen is in de afgelopen meer gember vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheept. Dat heeft gezorgd voor prijsdruk op de Amerikaanse markt. Hierdoor zijn de prijzen met 30-40% gestegen. Niet alleen de voorraden dragen bij aan de prijsdruk. De vraag naar gember is ook gestegen door de pandemie. “Mensen zijn bezig met gezond eten tijdens de pandemie en gember hoort daar zeker bij,” aldus een handelaar. “Dit zorgde voor een plotselinge piek in de vraag en deze is behoorlijk sterk gebleven gedurende de pandemie.” De verwachting is dat naar de kerstdagen toe deze vraag niet zal dalen. 

Met de gestegen vraag en de druk op Zuid-Amerika is er de kans dat het seizoen in Peru eerder afgelopen zal zijn. Sommige handelaren spreken al over februari of zelfs januari in plaats van april. Er zullen echter ook in de komende maanden andere productielanden de markt betreden. Zo komt Mexico weer op de markt in december en Thailand in februari. Verder is er een lichte daling te zien in de prijs voor gember uit China en wordt er weer meer geoogst in Peru wat moet zorgen voor wat meer beschikbaarheid. De hele situatie zorgt er voor dat veel handelaren in de VS tegenwoordig niet meer twee maanden vooruit kijken maar een half jaar. “Voor de crisis hadden we hier vaak twee containers staan maar tegenwoordig heb ik er vier omdat je niet weet wat er kan gebeuren op de markt voor gember,” aldus een handelaar.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt tomaten