In week 42 zijn het vooral Mexico, Peru en Zuid-Afrika die de markt bepalen voor blauwe bessen. Vooral de Peruaanse blauwe bessen zijn terug te vinden in de schappen op alle continenten. Zo komen de eerste blauwe bessen weer aan in China en nu het Europese en Noord-Amerikaanse seizoen eindigen zijn ook hier de blauwe bessen uit het Zuid-Amerikaanse land weer volop te vinden. Wat opvalt, is echter dat meer Zuid-Amerikaanse markten zich nadrukkelijker melden op de wereldmarkt. In Australië zijn de prijzen door een overvloedig aanbod flink gezakt.

Nederland: Ondanks grotere aanvoer blauwe bessen tekorten in de markt
Het is momenteel Zuid-Amerika en Zuid-Afrika wat de klok slaat op de markt van blauwe bessen. Opmerkelijk is daarbij volgens een Hollandse importeur dat enkele nieuwe productielanden zich steeds nadrukkelijker melden. "In Zuid-Amerika zie je bijvoorbeeld dat naast gevestigde landen als Peru, Chili, Uruguay en Argentinië er steeds meer bessen vanuit Brazilië en Colombia komen. Kwalitatief gaan deze bessen mooi in de middenrange mee. Vanuit Afrika zien we een steeds groter volume uit Namibië en Zimbabwe. Volgens hem is de marktsituatie erg positief. “Peru en de meeste andere landen hebben een hogere productie dan voorgaande jaren, maar toch is er de laatste weken een tekort geweest in de markt en lag de vraag op een zeer hoog niveau. Nu zien we de tekorten wat afnemen omdat de prijzen hoog zijn en de vraag afneemt, maar nog altijd kunnen we spreken van een bovengemiddelde prijs. Peru komt nu in zijn piek met de volumes en daardoor worden er ook meer promotie-acties gehouden. Opvallende trend is dat er steeds meer promoties met verpakkingen tussen de 400 en 750 gram worden gevoerd, met de 500 gram als gangbare verpakking. Dat is een hele mooie ontwikkeling, want daardoor gaat het hard met de voorraden. Ook in de gewone programma's gaan met name de Duitse supermarkten steeds meer over van de 125 gram naar de 200 gramsverpakking.”

Duitsland: Sterk jaar voor binnenlands product
In Duitsland is het binnenlandse seizoen nu vrijwel overal ten einde. Slechts op sommige plekken worden nog kleine hoeveelheden direct afgezet. Momenteel domineert Peru het aanbod, maar Zuid-Afrika en Argentinië doen eveneens een duit in het zakje. Argentinië heeft weliswaar een goede oogst, maar vanwege het door Corona veroorzaakte gebrek aan luchtvrachtcapaciteit vinden de volumes maar mondjesmaat toegang tot de Europese markt, merkt een importeur op. De vraag vanuit de retail is zeer bescheiden en er worden voornamelijk 200 en 300 gram-verpakkingen in plaats van 500 gram aangeboden.

De binnenlandse teelt lag als gevolg van het gebrek aan seizoensarbeiders en vorstschade in sommige gebieden tot wel 40 procent onder het gemiddelde. Door de positieve werking van blauwe bessen op het immuunsysteem werd de verkoop ten tijde van Corona nog eens extra gestimuleerd. Mede hierdoor eindigde het seizoen ook wat eerder dan normaal. Tot slot merkt men op dat blauwe bessen zich in Duitsland steeds meer tot jaarrond product ontpoppen.

Italië: Binnenlands seizoen ver op zijn einde
Het Italiaanse blauwe bessenseizoen is ver op zijn einde en de grote volumes voor de markt zijn achter de rug. Momenteel komen de meeste blauwe bessen op de Italiaanse markt uit Peru.

Een belangrijke handelaar in Noord-Italië, die het seizoen in september afsloot, zegt dat de Italiaanse oogst elk jaar toeneemt. Tegelijkertijd richten steeds meer mensen zich op kwaliteit, op rassen met een grotere maat en een betere houdbaarheid. "In het seizoen van 2020 waren de opbrengsten per hectare gemiddeld en de prijzen waren ook bevredigend. Ze lagen tussen 6 en 12 €/kg, afhankelijk van de periode, grootte en kwaliteit. Aan het begin van het seizoen, in de maanden mei en juni, waren er problemen bij het vinden van arbeidskrachten vanwege het coronavirus, maar daarna stabiliseerde de situatie ". In het noorden van Italië worden er verschillende blauwe bessen geteeld in kassen om de oogst naar half mei te brengen.

In Campanië eindigde het blauwe bessenseizoen in augustus. "Het was zeker een positief jaar maar zonder veel enthousiasme. Er zijn goede volumes geoogst tegen een gemiddelde rendement van  4-5 €/kg ", meldt een handelaar. Momenteel zijn er op de groothandelsmarkten de Peruaanse blauwe bessen van categorie I, met prijzen rond de 15 €/kg.

Zuid-Afrika: Prognose naar beneden bijgesteld door lage temperaturen
Het volume aan blauwe bessen is lager dan men aanvankelijk had verwacht door het koude weer in de noordelijke regio’s van het land. Berries ZA schatte de oogst voor dit seizoen op ongeveer 23.000 ton waarvan 17.000 voor de export. Nu is dat bijgesteld naar 22.000 ton met eveneens een substantieel lagere export. Tot aan week 41 is er voor 3.703 ton aan blauwe bessen geëxporteerd met als belangrijkste bestemmingen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In de komende tien weken zal het Zuid-Afrikaanse blauwe bessen seizoen zijn piek bereiken.

China: Import uit Peru weer beschikbaar op Chinese markt
De eerste blauwe bessen zijn inmiddels alweer beschikbaar op de markt in China. Nu gaat het nog om luchtvracht maar over een paar weken volgen ook de eerste reefercontainers die per schip binnenkomen. Sommige Chinese exporteurs geven aan dat de bessen van mindere kwaliteit zijn dit jaar omdat meer kleinere bedrijven uit Zuid-Amerika hun waren mogen afzetten in China en die zijn niet altijd van de juiste kwaliteit. Door dat verschil in kwaliteit verloopt de verkoop minder goed dan vorig jaar. Enkele grote bedrijven die hun naam al hebben gevestigd op de Chinese markt hebben daar echter geen last van. Bij hen verloopt de verkoop goed. Enkele grote spelers hebben dan ook hun export naar China opgeschroefd.

Dit jaar is de gemiddelde prijs voor import blauwe bessen iets hoger dan vorig jaar omdat de telers veel verwachten van de Chinese markt en hogere prijzen vragen. De grotere exporteurs hanteren ook hoge prijzen maar wel op een stabiel niveau. Voor het eerst dit jaar komen er ook Peruaanse blauwe bessen naar de lokale markt in Taiwan. De eerste reefercontainers met blauwe bessen zijn begin oktober vertrokken. De focus voor de meeste exporteurs blijft echter liggen op het Chinese vasteland.

Verenigde Staten: Krapte op de markt 
Er is momenteel een beperkte aanvoer van blauwe bessen op de Noord-Amerikaanse markt. Vooral in week 42 en 43 verwacht men een behoorlijke krapte. Het binnenlandse seizoen is inmiddels achter de rug en nu is de markt afhankelijk van import uit Mexico en Peru. De verwachting is dat er 20-25% meer is van goede kwaliteit maar op het moment ziet men nog niets voorbij komen.

Ondertussen komen er ook al wat blauwe bessen uit Peru aan in de VS. Ook daar verwacht men een grotere oogst maar op het moment is de import nog niet consistent.

De krapte wordt deels bepaald door hoeveelheden die naar Europa en Azië gaan. Toen Peru begon, was de prijs immers laag en dus zijn de blauwe bessen omgeleid naar andere bestemmingen. Pas als er genoeg is, wordt de VS interessant. De importbewegingen hebben zo hun effect gehad op de binnenlandse productie van blauwe bessen. Het marktvenster voor veel regio’s is competitiever geworden. Overschakelen naar nieuwe rassen is vaak moeilijk omdat het 10-12 jaar duurt voordat de planten volwassen zijn.

Hoewel de markten nu sterk zijn, zouden ze in november moeten afvlakken en een teler uit North Carolina voorspelt dat het in de eerste drie weken van november een markt van $ 28- $ 32 zal bereiken dankzij de opkomende hoeveelheden. Peru is iets meer dan een week geleden begonnen met het oogsten van een piek en die zouden tegen week 44 Noord-Amerika moeten bereiken. De Mexicaanse aanvoer zal op dat moment ook sterker worden. "Er is verlichting aan de aanbodzijde, maar we hebben nog een paar weken met krappe markten hier in de VS", aldus de teler.

Mexico: toename van 20-25% 
De toename voor het seizoen begon in oktober voor Mexicaanse telers en over het algemeen wordt geschat dat de hoeveelheden met 20-25% zal toenemen. De VS is de belangrijkste exportbestemming. De totaal verzonden hoeveelheden nemen nog steeds toe en de Amerikaanse importeurs zien op dit moment een beperkte aanvoer. In de komende weken zouden de xport moeten toenemen, terwijl ook Peru meer zal verzenden. Dan kan uiteindelijk resulteren in prijsdruk op de markt.

Argentinië: Betere kwaliteit
Argentinië is momenteel in het seizoen met blauwe bessen, hoewel hun volumes lager zijn dan die uit Peru en Mexico, die in deze tijd van het jaar de belangrijkste leveranciers zijn. Importeurs zien fruit van hogere kwaliteit uit Argentinië komen dan vorig jaar.

Peru: Langer seizoen en grotere oogsten
Er was dit jaar een wat gespreide start van het seizoen. Afhankelijk van de oogst zal naar verwachting het totaal met 40% toenemen ten opzichte van vorig jaar, hoewel het nog te vroeg in het seizoen is om deze voorlopige prognose te bevestigen. Europa, de Verenigde Staten en China ontvangen het grootste deel. Het seizoen loopt naar verwachting tot en met februari. Naarmate de hoeveelheden toenemen, worden de prijzen naar beneden bijgesteld, wat normaal is voor deze tijd van het seizoen.

Australië: Prijzen dramatisch gezakt door overvloedige aanvoer
Het blauwe bessen seizoen in New South Wales is in volle gang en de verkoopprijzen zijn de afgelopen weken dramatisch gedaald als gevolg van een overvloedige aanvoer. Ondanks de goede kwaliteit schommelde een bakje van 125 gram bij de meeste grote supermarkten rond de 2,50 AUD (€ 1,51) en is het soms zelfs onder die prijs gedaald.

Nieuw-Zeeland: Verder groeiende waarde van de export
Volgens de laatste jaarlijkse editie van Fresh Facts bleef de export van blauwe bessen in Nieuw-Zeeland jaar op jaar groeien. In 2019 bedroeg de export van het fruit 38,9 miljoen NZD (21,97 miljoen euro), in 2018 was dat nog 34,8 miljoen NZD en in 2000 6,8 miljoen NZD. Uit het rapport bleek ook dat op een totaal beplant oppervlak van 640 hectare de oogst 3040 ton bedroeg en binnenlandse waarde in 2018/19 was 23 miljoen NZD (13 miljoen euro). Verwerkte blauwe bessen waren in eigen land 2,8 miljoen NZD (1,6 miljoen euro) waard.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt paddenstoelen