Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango

Nu Mexico het einde van het seizoen nadert, zijn het vooral Brazilië en Spanje die de markt van mango’s voorziet. Binnenkort volgt ook de export vanuit Egypte, welke vooral de Euraziatische markt bedient, en Ecuador, die de Noord-Amerikaanse westkust voorziet van mango’s. De volumes uit Spanje en andere landen in de mediterraan, zoals Israël, vallen lager uit dan verwacht wat zorgt voor hoge marktprijzen. Veel landen ronden hun seizoen dan ook eerder af dan normaal. In China groeit de eigen productie van Mango in de zuidelijke provincie Hainan maar deze wordt uit de markt geconcurreerd door de import uit Zuidoost-Azië.

Nederland: Mangoprijzen gaan de goede kant op
De situatie op de mangomarkt gaat volgens een Hollandse mango-importeur de goede kant op. "Spanje gaat met de Osteen-mango's vervroegd richting het einde van het seizoen, vanwege onder meer zonnebrand. Daardoor zien wij de vraag van Duitse supermarkten naar Braziliaanse mango's toenemen. In het begin van het seizoen waren er wat problemen door de regen tijdens de bloeiperiode en was de houdbaarheid beperkt, maar nu wordt de kwaliteit vanuit Brazilië aanzienlijk beter. Naast de Palmer is het vooral Keitt wat de klok slaat en langzaamaan worden ook de eerste Kent-mango's verladen. Al met al zien we een vrij stabiele markt met prijzen die langzaam aantrekken. De tijden dat de mango's voor 3 euro werden verkocht, zijn gelukkig voorbij. Het enige probleem is dat er als gevolg van de Corona-crisis te weinig verpakkingsmateriaal voorhanden is. Hierdoor kan Brazilië momenteel niet het volume exporteren dat het land voorhanden heeft."

Duitsland: Spaanse mango’s winnen terrein
In de Duitse groothandel zijn het met name Braziliaanse Kent-mango’s die momenteel verhandeld worden. Deze liggen qua prijs rond de 35 Euro/colli. Daarnaast spelen ook Braziliaanse Red Moon en Keitt-mango’s een bescheiden rol op de markt. De Corona-crisis is nog altijd van invloed op de markt, met name als het gaat om ingevlogen handel. Dit speelt de Spaanse Osteen-mango’s – die sinds enkele weken beschikbaar zijn – in de kaart. “De Osteen is een interessant alternatief, helaas bevatten deze mango’s veel vezels en draden,” Meldt een handelaar uit Hamburg. “De kwaliteit van de Spaanse Kent-mango’s is daarentegen veel beter. Deze bieden we sinds vorige week aan en liggen qua prijs eveneens rond de 35 euro/colli.”

Frankrijk: Hoge prijzen door tekorten
Het Israëlische seizoen voor Kent-mango’s eindigde dit jaar erg vroeg door een tekort aan volumes. Het aanbod is daarmee laag en de prijzen stijgen. Zelfs met mango’s die van mindere kwaliteit zijn, blijft de vraag sterk. Het aanbod naar mango’s zal laag blijven tot het begin van het Braziliaanse seizoen dat begin november start.

Italië: Siciliaans seizoen ten einde, vooral Spaans product op de markt
De Siciliaanse productie stopt in december, met het ras Keitt. De vraag van groothandels en consumenten gaat door. De coronapandemie heeft de B2C-handel exponentieel geconsolideerd en de B2B-handel vergroot, zowel op de binnenlandse markt als buiten Italië. De verkoop van vers product bedroeg gemiddeld 8 euro / kg in de Italiaanse supermarkten meldt een producent die het seizoen al heeft afgerond. 

De Siciliaanse productie lijdt onder de concurrentie van de Spaanse mango’s welke in Italië aankomen bij groothandelaren met 50% lagere prijzen. Op Sicilië zijn Glenn, Maya, Irwin, Kent en Keitt de meest succesvolle rassen. Deze concurreren met Osteen- en Irwin-mango's uit het buitenland, die binnenkort zullen worden aangevuld met de variëteiten Kent, Keitt en Tommy Aktins. "We hebben ervoor gekozen om vooral met grote distributieketens samen te werken - zegt de producent - ook de horeca en online verkoop groeien".

Een groothandel in Noord-Italië biedt Spaanse mango's aan die over de weg worden vervoerd als alternatief voor producten per schip of door de lucht uit Zuid-Amerika. De prijzen van Spaanse mango variëren tussen 2 en 4,5 euro / kg. Het is een product van hoge kwaliteit omdat het in een vergevorderd stadium van rijpheid wordt geoogst. De prijzen zijn echter veel lager in vergelijking met Braziliaanse mango's die per vliegtuig worden geïmporteerd.

Spanje: Prijzen vallen hoger uit dan verwacht
Dit jaar werd voor Spaanse mango's een "On year" verwacht. Niettemin hebben de hittegolven en harde wind de volumes teruggebracht tot de helft van wat de sector had verwacht.

Als gevolg van de lage productie van mango's in Spanje zijn de prijzen in het veld hoog en blijven ze  stijgen, maar ze komen niet overeen met wat de Europese markten bereid zijn te betalen. "Het is moeilijk om deze prijzen te verdedigen en de vraag is niet erg groot, aangezien retailers meer betaalbare prijzen hadden gepland voor deze campagne", zegt een exporteur. Het seizoen zal korter zijn dan normaal vanwege de lage productie.

Naar de mening van de exporteur is het mangoseizoen beter als er grotere volumes zijn, want hoewel de prijs lager is, verdienen de telers uiteindelijk meer geld voor de hogere volumes. “Bovendien kunnen we ook meer verkopen op de markten met meer concurrerende prijzen. Er zijn zoveel spelers op de mangomarkten en als Spanje een lagere oogst heeft, heeft dat geen significante impact. Als de prijzen van Spaanse mango's net iets hoger zijn dan die van andere producerende landen, dan geven veel Europese kopers de voorkeur aan het Spaanse product vanwege de kwaliteit, nabijheid, diversiteit in maten en snelheid van aankoopoperaties, enz. Maar als we ze verkopen tegen bijna het dubbele, is het een ander verhaal.” Wel is de kwaliteit en de afmetingen van het fruit dit jaar behoorlijk bevredigend zijn. Een andere teler en exporteur wijst erop dat veel supermarktketens uit landen als Zwitserland, Frankrijk of Duitsland ondanks de prijzen trouw blijven aan Spaanse mango's.

De oogst van Osteen zal over 2 weken eindigen waarna de Kent volgt, evenals Keitt en Palmer, twee late rassen waarin telers meer interesse krijgen vanwege de betere winsten. De sector heeft de neiging om zich nu te concentreren op late rassen, aangezien de Osteen-oogst - die meer dan 50% van de totale productie vertegenwoordigt - in de eerste weken van het seizoen plaatsvindt met grote volumes en dat drukt de prijzen. De consumptie van mango's blijft groeien in Spanje. Mangoprijzen blijven betaalbaar voor de consument en dat speelt ook een belangrijke rol.

Israël: Tegenvallende volumes
Niet alleen kan men spreken van een off-year in Israël maar ook de hittegolven in het land hebben de mangoteelt ernstig parten gespeeld. De productie van Keitt, Kent, Omer, Maya en Shelly zijn daardoor lager uitgevallen dan men aanvankelijk had gedacht. Het seizoen is inmiddels ook achter de rug. De ontwikkelingen in het areaal voor mango’s blijft stabiel in het land.

Egypte: Verdere toename van export en teelt
Meer dan 30 variëteiten van deze ‘koning van het zomerfruit’ worden in Egypte geteeld, en de meest gewilde soorten zijn Zebdya, Mabrouka, Sideeka, Awees, Keitt, Kent, Tommy en Naomi. Deze variëteiten zijn de bestsellers. Als land heeft Egypte de afgelopen jaren de mangoproductie in het algemeen verhoogd. Volgens een Egyptische exporteur is de mango momenteel, na citrus, het belangrijkste exportfruit. Egypte staat op het punt om twee miljoen ton mango's te oogsten, met een gestage toename van de export in 2020. Het Egyptische ministerie van Landbouw zegt dat het met mango's beplante gebied meer dan 90.000 hectare heeft bereikt vanwege de economische levensvatbaarheid. De totale export van mango's door Egypte bedroeg jaarlijks 53.000 ton. Egyptische mango's worden naar meer dan 50 landen geëxporteerd. De belangrijkste exportmarkten zijn over het algemeen Europa, het Midden-Oosten, Azië, Rusland en Centraal-Azië (De GOS). Van september tot december is er veel vraag naar Egyptische mango's, omdat mensen continu en in grotere porties fruit eten.

Zuid-Afrika: Eerste indicaties nieuwe oogst zeer positief
Het is nog vroeg voor de Zuid-Afrikaanse mango’s maar telers schetsen een optimistisch beeld voor de nieuwe oogst, zeker na de recente regenval in het land die ‘excellent’ zijn voor de verdere ontwikkeling van de vruchten aan de boom. Het was dit jaar een koude winter en de mangoboomgaarden staan goed in bloei. Volgens een teler uit Limpopo is dit het beste bloesemseizoen dat hij ooit heeft gezien. In enkele laaggelegen arealen heeft de kou voor wat schade gezorgd met als gevolg ene lagere vruchtzetting.

Hoewel er nog geen officiële schatting is opgemaakt geven de eerste indicaties aan dat de oogst in het volgende seizoen 30% hoger uit kan vallen dat het vorige. De oogst start eind november. Er was de laatste jaren een kleine toename in de export.

China: Eigen productie onder druk door import Zuidoost-Azië
Hainan is een van de belangrijkste mangoproductie regio's in China. Naast de gevolgen van het coronavirus is de productie van Hainan de afgelopen twee jaar blijven stijgen, wat heeft geleid tot een overaanbod van fruit op de markt en een ernstige prijsdaling met alle gevolgen van dien voor de telers.

Vietnamese mango's worden al vele jaren in China geïmporteerd en het exportseizoen valt samen met het einde van het binnenlandse mangoseizoen en ze zijn geliefd bij de consumenten.

Dit jaar krijgt staat Cambodja onder druk om mango’s te exporteren naar China. De mango's uit Zuidoost-Azië, die in toenemende mate naar China worden geëxporteerd, hebben een grotere impact op binnenlandse mango's. Ze hebben een sterk concurrentievoordeel vanwege hun hoge output en lage prijzen.

Verenigde Staten: Schaarste op de markt zorgt voor sterke prijzen
Er is schaarste op de Amerikaanse markt. De meeste mango’s komen op het moment uit Brazilië maar dat land had twee weken geleden nog problemen in de logistiek waardoor een schip niet kon uitvaren. Hierdoor kwam er geen nieuwe voorraad met mango’s aan. De schaarste wordt verder vergroot door het afronden van het Mexicaanse seizoen. Bovendien zijn de Braziliaanse mango’s op de westkust duurder door de afstand (de schepen meren af op de Oostkust).

In de eerste of tweede week van oktober komt echter naast Brazilië ook Ecuador weer op de markt. Op de westkust zal de Ecuadoraanse mango de Braziliaanse mango eruit drukken door de kosten. Het land is ook vroeger in de running met de rode mango’s en straks ook de Tommy Atkins. De maatsortering valt wel lager uit met veel maten van 10s en 12s. Handelaren verwachten dat de vraag naar het fruit goed zal zijn tussen oktober en december omdat veel zomerfruit er nu tussenuit is. De prijzen zijn hoger dan vorig jaar.

Australië: Verdere promotie van het fruit op de binnenlandse markt
De piek van het Darwin-mangoseizoen nadert. De Australische Mango Industry Association (AMIA) meldt dat er 384.000 trays van 7 kilo in week 40 naar de markt werden gestuurd. Daarnaast kwamen er 3.000 trays uit de Katherine-regio en 1.000 trays uit de Kununurra-regio, die beide in de prille stadia van hun oogstseizoen verkeren. Telers kijken echter zenuwachtig naar de weersomstandigheden, met prognoses voor hoge temperaturen en stormactiviteit voor sommige delen van Noord-Australië.

Het nationale mangoseizoen, dat volgend najaar begint, zal in december / januari zijn hoogtepunt bereiken, nu de productieregio's van Queensland online komen. In een onzeker jaar dat wordt gedomineerd door beperkingen rond het coronavirus, hoopt de AMIA deze zomer het tropische fruit te positioneren als 'een essentieel item', door meer marketing- en promotieactiviteiten en investeringen in belangrijke exportmarkten (om eventuele vrachten te verlichten). Kostenstijgingen en focussen op consequent "uitstekende kwaliteit", om herhalingsaankopen te garanderen. Dit zal voornamelijk worden bereikt door gemakkelijk te reageren, met de stroom van het gewas mee te lopen en de piekmedia-activiteiten te spreiden. De AMIA meldde dat er in 2019 10,6 miljoen trays naar de markt zijn gestuurd.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt blauwe bessen