Tholen - Tomaten uit Nederland en België domineerden vorige week de markt in Duitsland, waar Duitsland en Italië met veel kleinere partijen meededen in de acties. De prijzen liepen op.
In paprika zijn het stilaan Spaanse partijen die de overhand krijgen.
De vraag naar tomaten was goed in week 38 goed, terwijl er niet altijd met een krimpend aanbod aan kon worden voldaan. Stijgende prijzen waren het gevolg, resulterend in een gemiddeld hogere prijs dan in week 38 vorig jaar.
Ook in België, op de VBT-klokken, was de prijsstijging te zien. Los ging voor een middenprijs van 0,98 eurocent weg, tros voor 0,71 eurocent. In beide gevallen een plus van zo'n twintig cent t.o.v. week 37.
Op de groothandelsmarkt in Frankfurt leverde 5 kilo trostomaten tot 7,50 euro op.
Paprika
Spaanse paprika's waren goedkoper op de Duitse markten dan paprika's uit Nederland en dus was er flink wat vraag voor dit product. In Berlijn werden ook veel Poolse paprika's verkocht, ook vanwege lagere prijzen dan het aanbod uit Nederland.
Op de markt in Hamburg ontbrak het aan Spaans product en waren het Nederlandse partijen die nog de overhand hadden en prijzen konden stellen.
Komkommers
In komkommer liepen de prijzen op vanwege het mooie weer, een krimpend aanbod en goede technieken om de vruchten te bewaren. De prijzen lagen aanzienlijk hoger in week 38 t.o.v. dezelfde week in 2019.
Nederlands, Belgisch en Duits product overheerste, al won Spaans product aan belang, vooral in Frankfurt en München. De kwaliteit van Spaans product liet nog wel te wensen over met vrij lichte vruchten.
Mini-komkommers kwamen ook vooral uit Nederland, België, Duitsland en hier ook Turkije. Om de verkoop te stimuleren liepen er acties, maar de verkoop was enigszins moeizaam.
Aubergine
Voor aubergines uit Spanje werd in Hamburg 11,50 per 5 kilo betaald. In Hamburg hadden Poolse zendingen de overhand t.o.v. een krimpend aanbod uit Nederland. Het eerste Spaanse product kwam vrijdag 18 september binnen en leverde ongeveer 9 euro per doos van 5 kilo op.
Op de VBT-klokken in België daalde de middenprijs van 2,19 euro naar 1,63 euro.
Bekijk hier alle marktinformatie van de Bündesanstalt für Landwirtschaft und Ernähung.