Peter Hein, Bayerische Pilzbörse

"We draaien nog steeds slechts 70% van de normale omzet, omdat er geen grote evenementen plaatsvinden"

De afzet van kiemgroenten en paddenstoelen ontwikkelt zich nog steeds traag door de coronacrisis. "Het diepste dal lijkt inmiddels overwonnen te zijn, maar we draaien nog steeds slechts circa 70 procent van onze normale omzet, omdat er geen grote evenementen, zoals beurzen en het Oktoberfest, plaatsvinden", zegt Peter Hein, directeur van Bayerische Pilzbörse en groothandelaar op de groothandelsmarkt in München.


Medewerker Tim Hölgert toont een kratje witte champignons tijdens een bezoek van FreshPlaza aan de groothandelsmarkt in de winter van 2017.

Bayerische Pilzbörse wijdt zich aan de verkoop van lokaal geteelde paddenstoelen en bio-kiemgroenten, evenals aan de seizoenshandel in wilde paddenstoelen. Een aanzienlijk deel van het verkoopbare aanbod belandt uiteindelijk in de regionale horeca. "Richting Allgäu en Oostenrijk kunnen we nog goede hoeveelheden verkopen, omdat veel mensen nu thuis blijven en hun vakantie hier doorbrengen. Ondertussen wordt er in de bedrijfskantines in München nog slechts 30-40 procent van de gebruikelijke omzet behaald, omdat veel kantoormedewerkers nog steeds vanuit huis werken. In z'n totaliteit is de verkoopsituatie dus allesbehalve eenvoudig", vertelt Peter.

Vanwege de moeilijke situatie heeft de nauwe samenwerking met de productielocatie Pöttmes zich als zeer nuttig bewezen. "Vanwege het personeelsgebrek en de strenge hygiënevoorschriften (afstandsregels, mondkapjes enzovoort) zijn de productiekosten aanzienlijk gestegen en kosten de producten uiteindelijk meer dan ze opbrengen." Ondanks de grote uitdagingen heeft de situatie volgens Peter ook een positieve kant. "De gespecialiseerde retail en levensmiddelenhandel profiteren van de crisis; de consumenten kopen simpelweg meer producten om zelf te koken. Desondanks is deze afzetstijging voor ons onvoldoende om de omzetverliezen in de horeca te compenseren."


Lokale bio-kiemgroenten uit Bayern zijn normaal gesproken bijzonder populair in de zomer. Vanwege de harde klappen die de horeca door de coronacrisis kreeg, verloopt de verkoop dit jaar daarentegen eerder slepend.

Moeilijk wilde paddenstoelenseizoen, grote vraag naar kruisdisteloesterzwammen
Naast bio-kiemgroenten en champignons omvat het productassortiment van Bayerischen Pilzbörse ook wilde paddenstoelen en gekweekte paddenstoelen. "Het aanbod aan cantharellen raakt langzaamaan op. We krijgen nog product uit Wit-Rusland, Rusland en Polen, maar de kwaliteit van de actuele partijen wordt nu snel minder. Dat komt heel duidelijk door de droogte in de herkomstlanden. Normaal gesproken worden cantharellen tot in oktober aangeboden. Dit jaar moeten we echter op een vroeger seizoenseinde rekenen."

Tegelijkertijd loopt ook de verkoop van eekhoorntjesbrood op volle toeren. Het actuele aanbod stamt onder andere uit Tsjechië, Roemenië en Polen. "We zien momenteel aanzienlijke prijsschommelingen: de prijzen gaan omhoog en weer omlaag. Vorig weekend vertoonde de markt een acute prijsdaling van 5 euro per kg. Desalniettemin liggen de kiloprijzen, die uiteenlopen van 15 tot 20 euro, nog steeds op normaal niveau."


Bruine champignons uit lokale teelt

Het productpalet wordt gecompleteerd met gekweekte paddenstoelen. "Shiitakes lopen slecht, omdat het een typisch horecaproduct betreft en de consumenten niet zo goed weten hoe men ze in de keuken moet bereiden. De vraag naar kruisdisteloesterzwammen is daarentegen groter dan gebruikelijk, aangezien deze ook voor de consumenten eenvoudiger en veelzijdiger te gebruiken zijn", besluit Peter Hein.

Voor meer informatie:
Peter Hein
Bayrische Pilzbörse GmbH
Großmarkt München
Schäftlarnstr. 10
Halle 2 Stand 47/48
+49 (0)89 746656-33 -34
peter.hein@bayrische-pilzboerse.de  
www.bayrische-pilzboerse.de   


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven