Europese aardappelmarkt (week 36)

Aardappel consumptiemarkt verbetert in Groot-Brittannië

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):België
Marktbericht Fiwap/PCA:

Vroege industrieaardappelen: grotere vraag (sommige fabrieken nemen gemakkelijk de overtollige tonnen op en ook tussenhandelaren kopen in) en het aanbod is vrij beperkt. Dit maakt de markt stevig en drijft de prijzen een beetje op.

Vroege Belgische aardappelen: prijzen van tussen de 2,50 en de 3,00 €/q, stevige markt. Er zijn nog 1 tot 2 weken vroege aardappelen en overgangsrassen (Felsina, Miranda, Sinora). Sommige fabrieken hebben hun aanbod al verdeeld over de laatste vroege aardappelen en de eerste contracten voor Fontane en Innovator.

Gewogen prijzen (rode en witte rassen) veiling Roeselare (bron: REO via PCA):

Nederland
Geen echte vraag van fabrieken, dus de handel wordt voornamelijk bepaald door kanalen als vee, aardappelschijven of zetmeel, met prijzen van tussen de 2,00 en de 3,00 € / q voor overtollige tonnen op basis van een contract. Het aantal aardappelen dat nodig is om aan de behoeften van de fabrieken te kunnen voldoen, neemt echter toe. Dit biedt op middellange termijn uitzicht op een betere markt met zeldzame soorten.

De binnenlandse versmarkten waren in augustus licht vertraagd vanwege de hoge temperaturen die de consumptie verminderen, maar de telersprijzen blijven steken in het brede prijsbereik van 10,00 tot 17,00 €/q voor rijpe partijen. De export is niet erg actief, met prijzen van  rond de 11,00 tot 13.00 €/q voor exportpartijen, gesorteerd in big bags.

Frankrijk
De industriemarkt is erg kalm tot vrijwel niet bestaand. De fabrieken zijn tevreden met hun contracten en er is bijna geen vraag naar zeldzame soorten. De officiële prijzen blijven voor de vroege rassen rond de 2,00 €/q steken. Contracten lijken op tijd te worden stopgezet. De export komt langzaam weer op gang. Op het veld bevindt het verouderingsproces zich voor de meeste rassen over het algemeen in een vergevorderd stadium en voor sommige percelen is natuurlijke verdroging voldoende. De regenval varieert van regio tot regio (van 15 tot 100 mm in de afgelopen 10-15 dagen). In Picardië heeft het flink geregend en is de irrigatie gestopt. Voor de vastkokende aardappelen is het oogsten begonnen, om precies te zijn in Hauts-de-France. 30% van de oogst is afgerond in het Centre/Beauce waar nog irrigatie nodig is. In een aantal regio’s zijn enkele kwaliteitsproblemen die verband houden met de ‘verjonging’ (afwijzing!), de hittegolf, te grote afmetingen, misvormingen en dartrose (als gevolg van de hoge temperaturen).

Duitsland
De oogst van 2020 zou weleens een van de grootste kunnen worden sinds het recordjaar met een opbrengst van 11,8 miljoen ton in 2011. De toegenomen oppervlakte, de zware regenval in sommige Länder (Beieren, Oost-Nedersaksen, Oostelijke Länder) en het aanzienlijke gebruik van irrigatie verklaren de hoge verwachtingen voor deze oogst (de verwachting is een opbrengst van tussen de 11,4 en de 11,8 miljoen ton).

Ferdi Buffen, Geschäfstführer (gedelegeerd beheerder) van het bedrijf Weuthen, kondigt een Duitse opbrengst aan van tussen de 10,75 en de 11,50 miljoen ton, en voor EU 04 UK (NEPG-landen) een totale opbrengst van tussen de 26 en de 28 miljoen ton. In totaal zou de verwerkende industrie in de Benelux en Duitsland op die manier een miljoen ton minder hoeven te verwerken dan vorig jaar... 

Verwerkingsmarkt (vroege en halfvroege aardappelen voor verwerking): prijzen van tussen de 2,00 en de 3,00 €/q. In het Rijnland worden de vroege aardappelen niet meer op de markt gebracht (wat niet het geval is in Nedersaksen). De Sinora en Zorba (halfvroege aardappelen) worden geoogst en geleverd, samen met de eerste Fontane. De levering van de rassen voor frites is vergevorderd. In Beieren en de oostelijke Länder zijn de opbrengsten (zeer) goed. In het zuidwesten (Baden-Württemberg) zorgt droogte ervoor dat het oogsten moeizaam verloopt. In de regio's langs de Rijn is de oogst matig of slecht.

Biologische aardappelen: de telersprijzen liggen tussen de 55,00 en de 58,00 €/q (alle rassen en markten samen). De prijzen voor de vroege biologische aardappelen in week 26 (de laatste week van juni) lagen rond de 90 €/qt. Sindsdien zijn de telersprijzen alleen maar gedaald tot een waarde van tussen de 55 en de 58 €/qt. De biologische boost van de lockdown-periode is flink minder geworden en de hoge temperaturen in augustus hebben ervoor gezorgd dat zowel de consumptie als de vraag zijn gedaald.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
Op de versmarkten wordt de handel niet als uitzonderlijk gekwalificeerd, maar er is wel sprake van enige verbetering, met een grotere vraag naar grote maten aardappelen, meer schillers onder de kopers en prijzen van rond de 5,50 tot 8,80 €/q voor Maris Piper en Sagitta, en tussen de 13 en de 15 €/q voor grote maten Challenger- en Agria-aardappelen.

De fabrieken schrappen contracten, maar sommige lopen achter, zowel voor frites als voor croustilles. Er zijn ook enkele volumes overtollige tonnen vroege rassen, waaronder de Premiere en de Amora geleverd, maar uit de contracten kan worden afgeleid dat deze enkel later in het seizoen worden geleverd – op basis van afspraken.

De marktdeelnemers hebben het vertrouwen in de markt dus nog niet herwonnen, maar de lage prijzen neigen wel weer te gaan stijgen na het slechte weer (terugkerende regenbuien) en de matige opbrengsten.

Op de velden kregen het oosten en zuidoosten van Engeland vorige week te maken met 5 tot 20 mm regen en vóór de oogst wordt nog steeds irrigatie gebruikt om de schade te beperken. Er viel afgelopen donderdag echter al 20 tot 40 mm regen in het westen en noorden en aan het einde van de week en in het weekend wordt meer regen verwacht.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven