Jaap Nieuwenhuijse, Jonika

“Kistenvuller en -leger heeft zich al goed bewezen”

Tholen – Met het begin van het nieuwe Hollandse seizoen voor de uien is de nieuwe kistenvuller en –lediger bij Jonika volop in gebruik. “De machine heeft zich al goed bewezen bij het binnenhalen en het verwerken van de tweedejaars plantuien" vertelt Jaap Nieuwenhuijse. “De machine heeft een veel grotere capaciteit dan de oude machine, is productvriendelijk en vult de kisten mooi gelijkmatig af zodat ze goed kunnen drogen.”

Dit jaar investeerde Jonika in een aantal vernieuwingen in de productie. Zo kwam er naast een nieuwe stof afzuiginstallatie ook de gecombineerde lijn van VHM voor het vullen en ledigen van kisten met uien. “De nieuwe lijn van VHM heeft de helft minder heftruckbewegingen en een veel grotere capaciteit. De filterinstallatie voor het stof werd geleverd door Modesta en zorgt bij ons voor een schonere werkomgeving.”

Jaap kwam in contact met VHM toen de machinebouwer uit Ens een bezoekje kwam brengen bij Jonika. “De oplossing die ze hadden was voor ons interessant en er was ook een goede klik als het gaat om de kwaliteit van de machines. Zo kon VHM ons een gecombineerde lijn leveren voor het vullen en legen van de kisten waarbij onze productiviteit omhoog ging.”

Handel
Ondertussen loopt het in de uienhandel lekker door zegt Jaap. “We zitten nu op het punt dat we gaan switchen van de plantuien naar de zaaiuien. Momenteel worden de laatste plantuien verwerkt en zijn ook de eerste zaaiuien al gesorteerd. Het is niet altijd even gemakkelijk bij het binnenhalen van de oogst. Eerst hadden we de hittegolf waarin we alleen op de vroege ochtend konden binnenhalen en nu hindert de neerslag ons zo nu en dan. De verkoop loopt goed, vooral de West Afrikaanse landen nemen goed uien af, zeker sinds deze week Senegal de grens weer heeft geopend voor de Hollandse uien. Ook andere bestemmingen kloppen weer bij ons aan. De verkoop richting het verre oosten is momenteel nog rustig, maar die wachten waarschijnlijk op de zaaiuien. Wat ook opvalt is dat de verkoop van de grote formaten uien wat minder is wat vooral komt door de coronacrisis. De horeca en foodservice is namelijk een belangrijke afnemer van deze grote maten.

Voor meer informatie:
Jaap Nieuwenhuijse
Jonika bv
2de Vlietweg 26
4415 AG Oostdijk
Tel: +31 (0)113 50 21 20
info@jonika.nl
www.jonika.nl 

Bas van Hees
VHM
Oogstveld 12
8307 DV Ens
Tel: +31 (0)527 22 50 00
info@vhm-machinery.nl  
www.vhm-machinery.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.