Erwin Savenije (Emsland Gemüse) maakt positieve halfjaar-balans op

"Ondanks corona lijkt het toch nog een goed tomatenjaar te worden“

Tholen - Alarmerende berichten over de markt voor kasgroenten en in het bijzonder tomaten waren tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis schering en inslag. Ook bij Emsland Gemüse – de groentetak van het mega-tuinbouwbedrijf Emsbüren, net over de Duitse grens – waren de directe gevolgen van corona alleszins te merken.

Door bijtijds te anticiperen op het ‘nieuwe normaal’ werd een crisis echter in de kiem gesmoord. Sterker nog, 2020 zou weleens de boeken in kunnen gaan als een prima tomatenjaar, vertelt bedrijfsleider Erwin Savenije.


Blik in de kas nabij het Duitse Emsbüren.

Lage prijzen, veel volume
In maart en april, net na de uitbraak van corona, was onzekerheid alomtegenwoordig in de glastuinbouw, blikt Savenije terug. “Tot aan week 20 hadden we te weinig seizoensarbeiders uit Oost-Europa. Toen deze eenmaal binnendruppelden, hadden we het geluk dat we onlangs onze woonunits hebben opgeleverd. Deze zijn volledig coronaproof en bedoeld voor twee personen per woonunit.

Daarnaast konden we door de tijdelijke sluiting van ons Gartencenter een deel van het personeelsbestand aldaar naar de tuinbouwtak overhevelen. Het probleem omtrent arbeidskrachten heeft ons dus gelukkig nauwelijks parten gespeeld.”


Verpakte tomaten voor de retail.

De gehele problematiek had natuurlijk wel zijn weerslag op de tomatenafzet, met name de prijzen zakten in rap tempo terug. “Desondanks konden we de verkoop redelijk tot goed in stand houden en zijn we al met al goed door de coronaperiode gekomen.”

Inmiddels trekt de prijs voor alle tomatenrassen weer aan en men hoopt dat dit niveau ook na de vakantieperiode, in de tweede helft van het seizoen, kan worden doorgetrokken. “Veel mensen gaan niet naar het buitenland en zullen dus in de binnenlandse retail consumeren. Daarom zou het zomaar eens een heel goed tomatenjaar voor ons kunnen worden.”


Rivolo-snacktomaten

Rassenwissel
In het kascomplex van Emsland Gemüse zijn drie tomatenrassen te vinden, te weten Brioso (cherry), Rivolo (snack) en Sweeterno (tros). “Laatstgenoemd ras hebben we dit jaar als vervanging voor de Lyterno in productie genomen. Vooralsnog kunnen we concluderen dat het ras ons grofweg vier voordelen biedt: Allereerst staat de Sweeterno garant voor meer kilo’s per plant. Daarnaast zien we minder neusrot, een gelijkmatige stengel en – zeer belangrijk – een uniform rijpproces aan de tros, waardoor we uiteindelijk minder productuitval hebben.”


Afgelopen jaar groeide het totale areaal voor tomaten naar 18 ha. Men kijkt nu of de twee verpakkingslijnen ook in de toekomst toereikend zijn om de totale productie op locatie te kunnen verpakken.

Hogere vraag naar kleinverpakkingen
Ook bij de twee andere rassen ziet Savenije een hoge productie in de eerste helft van het jaar. “We oogsten simpelweg heel veel volume per plant. Qua vraag loopt de Brioso het hele jaar door al goed. Bij de Rivolo was er een klein dipje, inmiddels is de afzet echter weer op niveau. Wel lijkt zich als direct gevolg van de coronacrisis sinds maart een hogere vraag naar kleinverpakkingen vanuit de retail af te tekenen. Dit kunnen we echter pas na afloop van de crisis en grondige evaluatie vaststellen.”


Nieuwe onderkomens voor seizoensarbeiders werden net voor de corona uitbraak opgeleverd. Een geluk bij een ongeluk.

Voor meer informatie:
Emsland Gemüse GmbH
Erwin Savenije
Sechs-Sterne-Weg 6
48488 Emsbüren
Tel. +49 5903 93553-288
erwin@emsflower.de  
www.emsflower.de      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven