Poolse blauwe bessen getroffen door lentevorst

Het Poolse blauwe bessenseizoen heeft door de weersomstandigheden te maken gekregen met een aantal ernstige tegenslagen. Door de vroege lentevorst heeft de vroege oogst een kleinere opbrengst gekregen. Hierdoor is het mogelijk dat de prijzen iets zullen stijgen.

Poolse blauwe bessenexporteurs kijken met gemengde gevoelens naar het seizoen. Volgens Damian Kozlowski van Ewa-Bis heeft het weer de omstandigheden aan het begin van het seizoen bemoeilijkt. Tegelijkertijd is de kwaliteit van de blauwe bessen die de vorst hebben overleefd naar behoren. "Het huidige blauwe bessenseizoen lijkt veel uitdagingen te geven wegens de schade door de lentevorst aan het begin van het seizoen. We hebben echter een grote oogst en de kwaliteit lijkt uitstekend te zijn. De bessen zijn gezond en groter dan vorig jaar. De voornaamste uitdaging van de afgelopen jaren kwam neer op het verkrijgen van een volume dat groot genoeg is om aan de behoeftes van de markt tegemoet te komen. De vraag is altijd groter geweest dan het aanbod. Er komen zodoende in Polen elk jaar weer meer nieuwe telers bij. De volumes nemen hierdoor geleidelijk aan steeds meer toe. Daarnaast introduceren telers voortdurend nieuwe technologieën voor het telen en bewaren van bessen, zodat het seizoen kan worden uitgerekt. Blauwe bessen van andere Europese landen zoals Spanje en Portugal hebben altijd het gat in het Poolse seizoen gevuld.”

De vorst in Polen heeft volgens Kozlowski mogelijk ook invloed over de verdere loop van het seizoen. “De vorstschade heeft de oogst van de vroege rassen met ongeveer 30% tot 40% verminderd. Door de koude zomer is het grootste deel van het seizoen naar voren geplaatst. Hierdoor is de oogst iets vertraagd, hoewel dat niet meer is dan met twee weken. Op dit moment bereiken Poolse blauwe bessen voor export nu al hun bestemmingen. Poolse blauwe bessen doen het goed in de markt, hoewel het marktaandeel wel is veranderd. Het zal afhangen van de weersomstandigheden aan het einde van juli en het begin van augustus of de omzet nog gaat verbeteren.”

Dankzij ervaring in de appelsector is het voor het bedrijf van Kozlowski makkelijker om de markt op te gaan met blauwe bessen. "Ons merk Grupa Owoce Natury wordt steeds groter. We exporteren naar markten die we eerder in de afgelopen jaren al aan hebben kunnen boren met onze appelen. We verwachten daarom dat we dit jaar meer blauwe bessen kunnen exporteren dan vorig jaar. We zien nog steeds Europa als onze belangrijkste markt. De blauwe bessen die in Polen worden geteeld zijn echter over de gehele wereld populair. Polen is een van de belangrijkste telers van blauwe bessen in Europa. Naast de Europese markt leveren we ook blauwe bessen aan het Midden-Oosten en Aziatische landen door middel van luchttransport. De vraag zal tijdens dit seizoen toenemen", aldus  Kozlowski.

De situatie in de wereld met betrekking tot de pandemie heeft dit jaar mogelijk invloed op de prijzen voor blauwe bessen. Het is niet alleen relatief duur om dit zachtfruit te telen, maar is het ook moeilijker geworden om aan arbeidskrachten voor de teelt te komen. "De kosten van het telen van blauwe bessen zijn hoger in vergelijking met andere fruitsoorten. De blauwe bessen hebben een speciale soort grond nodig. Ook moet het fruit na de oogst direct in koelbewaring worden geplaatst, wat invloed heeft op de eindprijs. Bovendien zijn de arbeidskosten per uur voor fruitplukkers gestegen wegens een gebrek aan arbeidskrachten uit Oekraïne. Dit heeft uiteraard te maken met de internationale beperkingen voor reizen in verband met het coronavirus. Deze situatie zal in combinatie met de verminderde volumes aan het begin van dit seizoen geheid leiden tot een toename in prijs ten opzichte van de blauwe bessen van vorig jaar.”

“Het belangrijkste streven van Grupa Ewa-Bis, waar ons bedrijf Grupa Owoce Natury ook aan toebehoort, is om gezond en smakelijk Pools fruit te leveren. Daarom besteden we op dit moment extra aandacht aan onze blauwe bessen. Blauwe bessen worden gezien als een gezond product. In sommige landen worden blauwe bessen zelfs beschouwd als medicijn. Poolse blauwe bessen komen zeer goed tegemoet aan de verwachtingen van de consument wat betreft de gezonde eigenschappen. Poolse telers staan bekend om hun ervaring met blauwe bessen. Bovendien neemt ook in Polen zelf de consumptie van deze fruitsoort toe", zegt Kozlowski tot slot.

Voor meer informatie:
Damian Kozlowski
Grupa Owoce Natury
Ewa-Bis
Tel: + 48 668 117 500
Email: damian.kozlowski@ewabis.com.pl 
www.owocenatury.eu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven