Peenpool Dutch Carrot Group ondanks coronacrisis naar € 103 per kist

In de moeizame markt van oogstjaar 2019 met heel veel kwaliteitsproblemen, heeft de winterpeen pool bijzonder goed gepresteerd. De gemiddeld gerealiseerde verkoopprijs is €103 per kist. Door kwaliteits- en bewaarpremies liep de prijs voor goede peen met op tot €124 per kist. Dit zijn prijzen die in de markt door veel vrije telers niet zijn gerealiseerd.


In de grafiek is de prijsontwikkeling van de DCG en de beurzen van het afgelopen seizoen weergegeven.

De zomer was warm en droog, maar de herfst erg nat. Dit leidde tot moeizame oogstomstandigheden met veel grond in de kist. Door de vele neerslag waren de ruggen dichtgeslagen en de omstandigheden voor het ontwikkelen van schimmels ideaal. Vanaf het begin van het bewaarseizoen waren de problemen met Phytophthora rot (ringrot) groter dan ooit tevoren en in de loop van maart kwamen daar nog zwarte vlekken bij. De pool kwam in januari uit op een gemiddeld tarreringsresultaat van 588 kg per kist, maar na het tarreren zijn er helaas door kwaliteitsvermindering veel kilogrammen verloren gegaan.

Als gevolg van de Corona crisis viel de vraag naar grove peen weg, maar trok de vraag naar fijne peen voor de supermarkten aan. Ondanks dat kenmerkte de markt zich door weinig stemming en lage prijzen tot in maart. Daarna werd de markt voor kwalitatief goede peen vriendelijker, iets waar helaas maar weinig telers van konden profiteren. Ondanks het uitblijven van een opleving in prijs en volume, werd er peen geëxporteerd naar het Oosten van Europa, België, in mindere mate Duitsland en naar Engeland.

Met een bruto gemiddelde verkoopprijs van € 103 per kist, oftewel bijna 18 cent per getarreerde kg heeft de pool goed gepresteerd. Leden van Agrifirm ontvangen bovenop de poolprijs het ledenvoordeel van € 3,50 per ton netto pool peen, dit wordt separaat uitgekeerd.

De ketensamenwerking die we als pool hebben in de DCG heeft nadrukkelijk zijn vruchten afgeworpen en is mede de reden voor deze goede prestatie in een moeilijke markt. De DCG heeft zich daarbij vrijwel volledig gericht op verpakte peen voor Nederlandse en buitenlandse supermarkten.

Voor meer informatie over deelname aan de Winterpeen Pool:
Hendrik Eerkens
0653153643
h.eerkens@agrifirm.com
www.agrifirm.com 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven