Koning Willem-Alexander in gesprek met aardappelteler over corona

Zijne Majesteit de Koning heeft op vrijdagmiddag 3 juli een werkbezoek gebracht aan Van der Poel Loonbedrijf & Akkerbouw in Abbenbroek. Het werkbezoek stond in het teken van de impact van de corona-uitbraak op de land- en tuinbouwsector.

Koning Willem-Alexander sprak met de eigenaren van het bedrijf over hoe zij de coronacrisis het hoofd proberen te bieden. Vervolgens werd in een tweetal rondetafelgesprekken dieper ingegaan op de gevolgen die de crisis de afgelopen maanden had en in de toekomst kan hebben op agrarisch ondernemers, de verschillende land- en tuinbouwsectoren en de hele voedselketen.


Foto: Twitter Koninklijk Huis

“Dit bezoek is een hart onder de riem voor boeren en tuinders. Koning Willem-Alexander toonde een diepe interesse in de uitdagingen waar ondernemers en de sector in bredere zin mee geconfronteerd worden. We zijn zeer vereerd dat we de Koning mochten ontvangen,” aldus Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO Nederland.

Onzekerheid
Door het sluiten van onder andere de horeca viel de afzet voor sommige agrariërs van ene op de andere dag weg. Niet alle producten vonden een andere weg naar de consument. De onzekerheid blijft ook naar de toekomst groot, onder meer vanwege de grote voorraden. Bij het eerste rondetafelgesprek vertelden een fritesaardappelteler, een aardappelverwerker, een aspergeteler en een vollegrondsgroententeler wat de coronacrisis en daaropvolgende maatregelen voor hun bedrijf, gezin en werknemers betekenden.

Toekomstscenario’s
Aansluitend sprak Koning Willem-Alexander met diverse bij de land- en tuinbouw betrokkenen over de toekomst van de sector na corona. Er werd een wetenschappelijk perspectief op de mogelijke gevolgen van de crisis gegeven en boerenbestuurders uit verschillende sectoren deelden hun gedachten over de impact op hun voedselketen. Naast voedsel en groen ging het ook over de multifunctionele landbouw, waarbij agrariërs naast hun bedrijf bijvoorbeeld zorg of educatie aanbieden. Verder werd er gesproken over de veranderingen in het gedrag van Nederlandse consumenten in relatie tot korte ketens.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven