Toni Suter (Max Schwarz Gemüsebau AG)

"Corona heeft de negatieve trend bij ijsbergsla voor het eerst onderbroken"

Op de akkers van groententeeltbedrijf Max Schwarz AG uit het Zwitserse Aargau is de vollegrondsoogst van dit jaar nu in volle gang. Er worden wekelijks tonnen ijsbergsla, lente-uien en andere groenten uit eigen teelt geoogst en aan de Zwitserse retailers geleverd. De coronacrisis heeft eerder een positieve uitwerking gehad op de vraag naar producten uit de volle grond, stelt Toni Suter vast.


Direct op de akker verpakt en daarna vacuüm gekoeld, behoudt de ijsbergsla zijn versheid altijd iets langer.

Sinds eind april worden er verse kroppen ijsbergsla op de akkers geoogst, verpakt en aansluitend vacuüm gekoeld. Binnen circa 20 minuten na de oogst worden de producten zo gekoeld tot 2 graden Celsius: een zeldzame procedure in Zwitserland. "De oogst is dit jaar heel goed, zelfs groter dan vorig jaar. Ook prijstechnisch gezien zijn we als teler zeer tevreden met de actuele marktsituatie", vertelt Toni bij navraag. 


Sinds eind april heerst er topdrukte op de sla-akkers van Max Schwarz Gemüsebau AG.

Bovendien vertoont de markt ondanks of dankzij corona een buitengewoon hoge vraag naar Zwitserse ijsbergsla. "De vraag was tot nu toe continue hoog en stabiel, de acties in de handel hebben ook zeer goed gepast. De afgelopen jaren neemt de vraag jaarlijks met circa 2-3 procent af. Dit jaar is de situatie compleet omgekeerd: corona heeft de negatieve trend bij ijsbergsla dus voor het eerst onderbroken."


Onder het eigen merk 'Frisch vom Feld' wordt de ijsbergsla aan geselecteerde groothandelaren in Zwitserland verkocht.

Tekort bij lente-uien
Max Schwarz Gemüsebau AG levert overwegend aan Migros-filialen in heel Zwitserland, evenals aan geselecteerde groothandelsklanten en verwerkers. Men levert naast ijsbergsla ook andere verse groenten uit e volle grond en de kas (bijvoorbeeld prei, courgettes, tomaten, komkommers en veldsla). "Op het gebied van vollegrondsproducten zijn we erg sterk bij lente-uien. Dit jaar is de oogst amper voldoende om de vraag in de handel te dekken. De prijzen blijven echter gelijk omdat in Zwitserland overwegend vaste jaarprijzen gelden. Over het algemeen winnen Zwitserse lente-uien jaarlijks aan betekenis", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Max Schwarz AG
Toni Suter
Hauptstrasse49
5234 Villigen
Telefoon: +41 (0)56 297 87 37
Fax: +41 (0)56 297 87 01
E-mail: suter@schwarz.ch
www.schwarz.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven